Het album Time Out Of Mind van Bob Dylan verscheen vandaag twintig jaar geleden. Het was het eerste studioalbum van de zanger in vier jaar en de eerste plaat met eigen materiaal sinds Under The Red Sky uit 1990. Time Out Of Mind won onder meer een Grammy voor het beste album van het jaar. Deze plaat betekende een zoveelste (muzikale) wederopstanding van Dylan.

Aan het begin van de jaren ’90 leek de rol van Bob Dylan uitgespeeld. Hij kreeg in 1992 een concert aangeboden, vanwege de dertigste verjaardag van zijn debuutalbum. Ook vierde hij in die tijd zijn eigen vijftigste verjaardag. Na het succesvolle Oh Mercy (geproduceerd door Daniel Lanois) en het matige Under The Red Sky volgden nog twee folkplaten: Good As I Been To You en World Gone Wrong. Dylan greep hiervoor terug op de traditionele folktraditie, waar hij uit voort is gekomen. De cirkel van zijn carrière leek rond.

Niets bleek minder waar. De bard bleef muziek maken en speelde de sterren van de hemel bij zijn MTV Unplugged-optreden in 1995. In de maanden na dit concert schreef Dylan teksten die uiteindelijk resulteerden in een nieuwe plaat met eigen materiaal. Tot aan januari 1997, toen de opnames begonnen, bleef Dylan werken aan de teksten. Tijdschrift Rolling Stone merkte op dat de teksten het overkoepelende thema ‘doodsangst’ hadden.

Opmerkelijk is dat de teksten zijn geschreven vóórdat Dylan ernstig ziek werd. Dochter Maria Himmelman had een verjaardagsfeestje georganiseerd voor de 56ste verjaardag van de troubadour. Tijdens het eten voelde Dylan zich niet goed: pijn in zijn borst. “De pijn verlamde me en mijn hersenen sloegen op tilt. Ik was zo ziek dat ik niets meer wist,” zei hij later. De dokter van het universitair medisch centrum in Los Angeles raadde de zanger aan om naar het ziekenhuis te gaan. Aldaar werd de diagnose geconstateerd: histoplasmosis, een infectie van het vlies om het hart. De schimmelinfectie is ernstig, want Dylan liep er al een tijdje mee rond.

Het album kenmerkt zich door een ruimtelijke sfeer, in grote mate veroorzaakt door Lanois. Zijn innovatieve werk met zorgzaam geplaatste microfoons en een strategische wijze van mixen werd door Dylan in het eerste deel van zijn autobiografie Chronicles, Vol. 1, beschreven. Mede door gebruik van buizenversterkers, heeft Time Out Of Mind het donkere geluid.

De plaat bevat onder meer Make You Feel My Love, dat in 2007 een hit werd in de uitvoering van Adele. Afsluiter Highlands duurt zestien minuten en beslaat een hele plaatkant. Voor dit lied liet Dylan zich inspireren door een gedicht van Robert Burns, My Heart’s In The Highlands.

Voor de opener Love Sick ontving Dylan ook een Grammy Award. Bij de uitvoering tijdens de Grammy Awards-show in 1998, liep een ‘streaker’ het podium op met op zijn lichaam de tekst Soy Bomb. Een halve minuut danste hij tussen de begeleidingsband van Dylan in – deze kerel is in de filmpjes van dit optreden vakkundig weggehaald.