Sin After Sin is het derde studioalbum van Judas Priest en het verscheen in 1977. De metalband uit Birmingham bestond destijds uit Rob Halford (zang), Glenn Tipton (gitaar), K.K. Downing (gitaar), Ian Hill (basgitaar) en de nieuwe drummer Simon Phillips (The Who, Toto, Jeff Beck), die Alan Moore verving. Je zou Sin After Sin het eerste echte heavy metal-album kunnen noemen en dat komt voornamelijk door de beukende dubbele basdrum, de twingitaarsolo’s en de heerlijke vocalen van Halford.

Sin After Sin werd door niemand minder geproduceerd dan Roger Glover (Deep Purple) en dit klassieke metalalbum bevat zeker twee magistrale Priest-songs die ook heel lang op de setlist van de band voorkwamen. Openingstrack Sinner is waarschijnlijk het bekendste en tevens ook beste nummer van Sin After Sin. Sinner is gecomponeerd door Halford en Tipton en het heavy uptempo nummer wordt gedomineerd door de gitaren van Tipton en Downing en de magistrale vocalen van Haford; vooral de hoge uithalen bezorgen mij nog steeds kippenvel. Het tweede nummer van dit album, Diamonds & Rust, is een cover van Joan Baez en deze track bezorgde de band de nodige radio airplay; maar het werd naderhand ook een van de live-favorieten bij de fans.

De hardste nummers zijn zonder twijfel de door Halford, Downing en Tipton gecomponeerde songs Let Us Prey/Call For The Priest en Dissident Aggressor, die soms zelfs wat trashmetal-kenmerken hebben. Maar Judas Priest laat ook hun gevoelige kant horen in de twee ballads Here Come The Tears en Last Rose Of Summer. Die song is trouwens geïnspireerd op het gedicht Tis The Last Rose Of Summer van de beroemde Ierse dichter Thomas Moore.

De laatste twee songs van het album zijn Starbreaker en Raw Deal, beide songs zijn echter niet zo bekend, maar zijn wel degelijk goede Priest-songs – maar ze halen helaas het niveau van Sinner, Let Us Prey, Dissident Aggressor, Diamonds & Rust en de twee ballads niet.

Sin After Sin is niet het beste Judas Priest-album aller tijden maar het is zeker een metalklassieker die in geen enkele verzameling mag ontbreken en het was absoluut een voorloper van de New Wave Of British Heavy Metal. Het nummer Sinner behoort tot een van de beste Priest-songs ooit en daarom alleen al is Sin After Sin een groots album.