Met hun debuutalbum wisten de mannen van Lynyrd Skynyrd meteen een ultiem legendarische plaat af te leveren, die ook vandaag nog steeds overeind staat. En vandaag is precies 40 jaar later, want op 13 augustus 1973 zag het album het levenslicht.

Gelukkig was de band zo slim om in de titel aan te geven hoe je de naam uitspreekt, want vooral voor Engelssprekenden moet het anders erg moeilijk zijn geweest. Oorspronkelijk komt de naam Lynyrd Skynyrd overigens van Leonard Skinner, een eerdere naam van de groep die verwees naar een gymleraar van enkele bandleden. Met hem zouden zij het vaak aan de stok hebben gekregen, omdat er op hun school een streng beleid tegen jongens met lang haar gold.

Weinig bands klinken op hun debuutalbum meteen al zo zelfverzekerd als Lynyrd Skynyrd, en het lukte de muzikanten dan ook meteen om een plaat neer te zetten die ze -laten we eerlijk zijn- nooit meer zouden overtreffen. Hoe kan het ook anders met klassiekers als Gimme Three Steps, Simple Man, Tuesday’s Gone  and Free Bird, de single waarmee de band voor het eerst internationale roem bereikte. De southern rock van de band klinkt rauw en puur, zonder enig compromis. En juist dat maakt ‘Pronounced ‘lĕh-‘nérd ‘skin-‘nérd’ zo genietbaar.

Bassist Leon Wilkeson verliet de band tijdens het maken van dit album. Tweede gitarist Ed King nam zijn plek in. Wilkeson kwam echter na korte tijd weer terug en was daarmee nog net op tijd om bij de fotosessie voor de albumhoes aanwezig te zijn. Hij bleef vervolgens bandlid tot de split in 1977 en speelde ook bij de reünie mee, van 1987 tot 2001.