Leftoverture – de titel is een kofferwoord – verschijnt in 1976 en het is het vierde studioalbum van Kansas. De lp bevat onder meer het bekendste nummer van de band (naast Dust In The Wind): Carry On Wayward Son. Een klassiek rocknummer pur sang, met fantastisch gitaarwerk, heerlijke solo’s, een supercatchy riff en uitstekende vocalen van Steve Walsh. Ook het a capella intro is natuurlijk om van te smullen.

Andere hoogtepunten op dit album zijn onder meer Opus Insert, Questions Of My Childhood en het bijna instrumentale Magnum Opus; nummers die bol staan van melodie en harmonie en aantonen dat Kansas een echte progressieve rockband is. Sommige tracks hebben echter ook southern rock-, hardrock- en folkrock- invloeden en natuurlijk staat Kansas ook bekend om mooie ballads, zoals in dit geval The Wall.

De stem van Steve Walsh, een van de beste rockzangers ooit, geeft het geluid van Kansas de extra dimensie die andere bands niet hadden/hebben; luister maar eens naar zijn vocalen in The Wall, Opus Insert en natuurlijk Carry On Wayward Son. Instrumentaal is Kansas ook ijzersterk op Leftoverture: Kerry Livgren en Rich Williams zijn briljant op gitaar, Walsh tovert zwevende melodieën uit zijn orgel, Robby Steinhardt speelt met zijn viool heerlijke zwevende melodieën en de ritmesectie bestaande uit Phil Ehart (drums) en Dave Hope (basgitaar) zorgt voor een stevig rockfundament.

Leftoverture is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen conceptalbum en het is eigenlijk ook geen religieus album; ik zou het eerder een filosofisch, spiritueel werkstuk willen noemen. Muzikaal gezien is de muziek van Kansas een mix van Yes, klassieke Genesis, Jethro Tull, Rush en Richard Wagner. Kerry Livgren (gitaar) was een grote Wagner-fan en Carry On Wayward Son is geleend, of beter gezegd gestolen, van Wagners grootste werk Der Ring Des Nibelungen.

De teksten van Livgren zijn ook nogal opvallend, het is namelijk bijna poëzie, maar dan niet van deze tijd, maar meer 19e eeuws. Zinnen als ‘My charade is the event of the season’ of ‘Now the earth gives forth its secrets, held in mountain sea and plain’ zijn hiervan duidelijke voorbeelden en geven zeker ook een beeld van Livgrens religieuze normen en waarden.

Van Leftoverture werden twee singles uitgebracht: Carry On Wayward Son (piekte op plaats 11 in de Pop Singles Charts in Amerika en op plaats 51 in Engeland) en What’s On My Mind, dat helaas de hitparade niet haalde. Het album was redelijk succesvol met een vijfde plek in de Billboard Pop Albums Charts.

Leftoverture blijft vooral het album met dat ultieme Kansas-nummer dat iedereen kent: Carry On Wayward Son. Maar het album biedt zoveel meer en dat wordt helaas bijna altijd vergeten. De opvolger Point Of Know Return (1977) werd dankzij de ballad Dust In The Wind commercieel gezien ook een succes.