Een halve eeuw geleden kwamen twee grootheden met elkaar in contact: The Beatles ontmoetten eindelijk hun idool Bob Dylan. Het was een initiatief van de Britse band om de Amerikaanse singer-songwriter te ontmoeten: de lp The Freewheelin’ Bob Dylan had een enorme indruk op hen achtergelaten.

Zowel Bob Dylan als The Beatles waren in hun eigen land inmiddels een nationale bekendheid geworden. Dylan veroverde zijn land met protestliedjes in de traditie van de folkmuziek. The Beatles waren vier ‘good looking guys’, bij wie vooral tienermeisjes in katzwijm vielen. Een grotere tegenstelling was haast niet denkbaar: een verlegen liedjesschrijver die opkomt voor de burgerrechten tegenover een bandje waarbij de vrolijke deuntjes een belangrijk onderdeel van hun werk vormden.

The Beatles waren in de zomer van 1964 de oceaan overgestoken voor een goed doel-concert en waren in New York geland. Aan journalist Al Aronowitz vroegen de Britten of hij hen niet in contact kon brengen met die rijzende ster Dylan. Hetgeen geschiedde: in Hotel Delmonico, waar The Beatles hun tijdelijke intrek hadden genomen, was de ontmoeting tussen de Engelssprekende artiesten.

Natuurlijk, in het land waar alles was toegestaan, werd vanzelfsprekend ook de gebruikelijke joints gerookt. Hoewel dit zonder meer van invloed was op hun onderlinge relatie, waren het niet de drugs die van belang waren voor de toekomst van de muziek. Het was de uitwisseling van hun eigen manier van liedjesschrijven: Dylan adviseerde The Beatles om meer inhoud aan hun teksten te geven, The Beatles drongen er bij Dylan op aan om meer rock’n’roll-muziek te maken.

Minstens net zo belangrijk was de privé-vriendschappen die Dylan aanging met vooral John Lennon en George Harrison. Met de laatste vormde Dylan een tijdje de gelegenheidsband The Traveling Wilburys, voor de eerste schreef Dylan een in memoriam op muziek (Roll On John) voor zijn meest recente studioalbum Tempest.

Inmiddels is zowel Harrison en Lennon overleden. De twee Beatle-vrienden waar Dylan het nauwst mee was verwant. Het is de vraag of Dylan nog contact heeft met die andere twee Beatles, Ringo Starr en Paul McCartney. Maar misschien is de vraag stellen hem ook wel beantwoorden.