Als een supergroep met vier mannen uit elkaar valt en twee van hen maken samen een nieuwe plaat, is het dan een voortzetting van diezelfde supergroep? Het is zomaar een triviale vraag die opkomt bij Graham Nash/David Crosby, het gelijknamige album van het duo dat eerder deel uitmaakte van Crosby, Stills, Nash & Young. Vandaag is het 45 jaar geleden dat de plaat verscheen.

Graham Nash en David Crosby hebben een ingewikkelde geschiedenis samen. Eind jaren zestig vormden ze een kwartet met Stephen Stills en Neil Young, met bijna evenveel nationaliteiten (de muzikanten hadden Amerikaanse, Britse en Canadese paspoorten). De supergroep had verschillende samenstellingen en zodoende ook bijpassende ‘bandnamen’, afhankelijk van wie op dat moment deel uitmaakte van de formatie.

Alle vier hadden ze ook al naam gemaakt in andere popgroepen. Bij Nash stond de band The Hollies op zijn cv, Stephen Stills en Neil Young kenden elkaar van Buffalo Springfield en Crosby had ervaring opgedaan bij The Byrds. En zoals dat gaat in de popmuziek: ons kent ons en het duurde niet lang of de vier entertainers vonden elkaar. In 1969 stond CSNY op het Woodstock-festival en in 1970 brachten ze als viertal het album Déjà Vu uit. In dat jaar viel de groep uiteen na drank- en drugsproblemen en gingen de leden alle vier hun eigen weg.

Deze ontbinding van de groep zorgde ervoor dat Crosby & Nash als duo verder gingen. In de herfst van 1971 toerden de twee goede vrienden samen als een akoestisch duo. De tournee kreeg goede kritieken en de opnames van een van de optredens werd 27 jaar later uitgegeven als Another Stoney Evening. In 1972 besloot het duo een nieuw album op te nemen, dat resulteerde in de plaat Graham Nash/David Crosby.

Voor dit album kregen de twee mannen hulp van onder meer leden van The Grateful Dead. Je kunt het slechter treffen. Dit album kwam uiteindelijk terecht op de vierde plek in de albumhitlijst; de single Immigration Man werd de enige Top 40-notering van het duo (plaats 36). Reden genoeg om blijvend samen te werken – hetgeen ook geschiedde. Er volgden collaboraties met opnieuw Stills en Young als CSNY, maar ook als begeleiders op de individuele soloalbums.

Althans, tot vorig jaar, toen Graham Nash in een interview met Lust For Life meedeelde dat de onderlinge relatie tussen hem en Crosby schade had opgelopen. “Ik ben op dit moment niet zo dol op David Crosby. Hij heeft me verschrikkelijk behandeld de afgelopen twee jaar. Echt heel erg verschrikkelijk.”

Gelukkig hebben we de platen nog.