Vandaag viert de Canadese zanger Neil Young zijn 72ste verjaardag. De onvoorspelbare gitarist kwam in Toronto, Canada ter wereld als Neil Percival Young. Hij is nog steeds ‘alive and kicking’: 1 december verschijnt zijn jongste album The Visitor. Hierop laat hij zich begeleiden door Promise Of The Real.

 

De kwalificatie dat Young onvoorspelbaar is, slaat deels op zijn gitaarspel. Zijn stijl is onnavolgbaar, alsof hij in zijn spel niet goed weet welke kant hij op moet. Maar ook in zijn muziekkeuze is Young onberekenbaar. Hij kan met overtuiging een rockplaat opnemen, om met dezelfde gedrevenheid elektronische muziek te maken.

Desalniettemin is de langharige Canadees een productieve artiest. Met een haast strakke regelmaat verschijnen de albums van Young. En tussendoor verschijnen ook nog platen op de markt die jarenlang in de kluizen van de platenmaatschappij lagen. Wat te denken van bijvoorbeeld het recent verschenen Hitchhiker, dat al in augustus 1976 werd opgenomen? Of neem Tonight’s The Night, dat in 1973 werd opgenomen, maar pas twee jaar later op de markt kwam.

Behalve als soloartiest maakt en maakte Young naam als onderdeel van verschillende bands. In de tweede helft van de jaren zestig was Young onderdeel van Buffalo Springfield, samen met onder andere Stephen Stills. Niet veel later kwamen de twee kemphanen elkaar opnieuw tegen, maar dan als leden van Crosby, Stills & Nash (& Young), een gelegenheidsformatie van vier vocaal en tekstueel sterke muzikanten.

Die grote tekstualiteit komt ongetwijfeld van pa Young. Scott Young was namelijk schrijver en journalist. Ook is Young een verwoed verzamelaar van modeltreinen, bij voorkeur van het merk Lionel. Die hobby begon ooit als een poging om een betere band te krijgen met zijn gehandicapte zoon Ben, die lijdt aan hersenverlamming. Deze zoon Ben is het tweede kind uit Young’s huwelijk met Pegi Morton; het echtpaar scheidde in 2014 na een huwelijk van 36 jaar.

Naast treinenverzamelaar en goede doelen-artiest (Young is nauw betrokken bij onder meer Farm Aid) is hij ook eigenaar van muziekdienst PonoMusic, dat als doel heeft een muziek- en mediaspeler aan te bieden die, in tegenstelling tot de mediaspelers die momenteel de draagbare audio-markt domineren, hoge resolutie-albums kan afspelen en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen is.

Neil Young is 72 jaar geworden. Een rustig en welverdiend pensioen zit er voorlopig dus nog niet in voor de Canadees. Gelukkig maar, want we kunnen dus nog veel van hem verwachten!

Foto: Danny Clinch