Vandaag is Geddy Lee, basgitarist en zanger van de Canadese progrockband Rush jarig. Tot grote teleurstelling van ondergetekende maakten de drie muzikanten dit jaar bekend dat ze niet meer op tournee zullen gaan en dat we Neil Peart, Alex Lifeson en Lee dus niet meer in Europa zullen zien en horen! Maar misschien maken ze wel nog een nieuw studioalbum en dat zal dan na Clockwork Angels (2012) hun 26ste plaat worden. Tijd voor een album top 10 van een van de beste rockbands aller tijden.

10. Vapor Trails 

Het zeventiende Rush-album draagt de titel Vapor Trails (2002) en het was de eerste plaat sinds 1996. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de persoonlijke tragedies van vooral drummer Peart. Vapor Trails was een ‘moeilijk’ album voor de band en het duurde maar liefst 14 maanden voordat het in kannen en kruiken was. Het nummer Ghost Rider is een ode aan de motorreizen van Peart door Amerika en Canada om zijn verdriet te verwerken. Vapor Trails is het eerste album sinds Caress Of Steel (1975) waarop geen synthesizers te horen zijn en dus een van de hardste Rush-platen sinds de vroege jaren zeventig. De release was commercieel gezien zeer succesvol met een zesde plaats in de Billboard 200 chart en plaats drie in Canada. Beste nummers: One Little Victory (eerste single) en Earthshine.

9. Counterparts

Counterparts is het vijftiende album van Rush en het verscheen in 1993. Ondanks het feit dat veel muziekcritici niet zo enthousiast waren over Counterparts was het commercieel gezien, zeker in Amerika, een van de best gewaardeerde en verkochte Rush-werken. Counterparts piekte in Amerika op plaats 2 en in Engeland op 14.  Counterparts is een nogal heavy album, met donkere en emotionele teksten en leverde maar liefst vijf singles op, namelijk: Stick It Out (nummer 1 in Amerika’s Mainstream Rock Charts), Cold Fire (nummer 2 in Amerika), Nobody’s Hero (nummer 3 in Amerika), Animate (nummer 35 in Amerika) en Double Agent, dat helaas de charts niet haalde. Het instrumentale Leave That Thing Alone verdiende een Grammy-nominatie. Beste nummers: Animate en Alien Shore.

8. Power Windows

Het elfde Rush-album, uitgebracht in 1985, kreeg de welluidende titel Power Windows. De power van de muziek op dit album kwam echter niet van de gitaar, maar van de synsthesizers; een doorn in het oog van vele diehard Rush-fans. Het is het eerste Rush-album dat geproduceerd werd door Peter Collins en dat verklaart de sound. Power Windows is tevens de eerste plaat die direct op cd is opgenomen en bovendien leverde dit album twee video’s (The Big Money en Mystic Rhythms) op, die regelmatig op MTV te bewonderen waren. Het bekendste nummer van Power Windows is The Big Money, dat als single werd uitgebracht en ook vrij succesvol was; het nummer gaat over de macht van geld en is geïnspireerd op boeken van de Amerikaanse schrijver John Dos Passos. Andere singles van Power Windows zijn Territories, Manhattan Project, Mystic Rhythms en Marathon, dat zelfs de zesde plaats haalde in Amerika. Beste songs: Middletown Dreams en Marathon.

7. A Farewell To Kings

A Farewell To Kings is het vijfde studioalbum van Rush en veel mensen kennen natuurlijk de ‘hit’ (76 in Amerika en 36 in Engeland) van dit album, Closer To The Heart; een nummer dat bijna nooit op de setlist van de band ontbrak. A Farewell To Kings werd opgenomen in Wales en Londen en het was de eerste plaat die de gouden verkoopstatus in Amerika behaalde. A Farewell To Kings bevat sciencefiction, gemixt met literatuur, geschiedenis en natuurlijk vooral meesterlijke muziek. Het album eindigt met het nummer Cygnus X-1 – The Voyage, gebaseerd op een artikel over zwarte gaten en het is de ‘ouverture’ voor het lange epische nummer Cygnus X-1 Book 2 van opvolger Hemispheres. A Farewell To Kings piekte op plaats 33 in Amerika en plaats 22 in Engeland en werd in 1997 en 2011 geremastered uitgebracht. Beste nummers: Xanadu en A Farewell To Kings.

6. Clockwork Angels

Clockwork Angels (2012) is inmiddels vier jaar oud en misschien ook wel het laatste studioalbum van Rush. Het 25ste album is opgenomen in Nashville en wordt vooral gekenmerkt door fantastische songs, maar ook door de strijkarrangementen van zes violen en twee cello’s, die het geluid van dit album wel degelijk beïnvloeden. Vijf singles werden van Clockwork Angels uitgebracht, namelijk: Caravan (38 in Amerika), Headlong Flight (5 in Amerika), The Wreckers (38 in Amerika), The Anarchist en de titelsong. Clockwork Angels is een conceptalbum en de krachtige productie komt uit de handen van Rush-fan Nick Raskulinecz. Clockwork Angels was commercieel zeer succesvol, want het album piekte op 2 in Amerika, op 21 in Engeland en in hun thuisland Canada op 1! Beste nummers: Headlong Flight en The Garden.

5. Signals

Na het zeer goede en succesvolle Moving Pictures was het voor Rush niet echt gemakkelijk om met een nieuw album te komen dat net zo goed was. En volgens veel fans en critici lukte dat dan ook niet met Signals. Het negende studioalbum staat bol van de synthesizers en is een echte jarentachtigplaat. Signals bevat de radiohit New World Man (1 in Amerika in de Main Stream Rock charts) en die andere zeer bekende Rush-song Subdivisions, dat commercieel gezien ook zeer succesvol was (plaats 3 in Amerika). Laatstgenoemde is een Rush-klassieker en was bijna altijd te vinden op de setlist. Het laatste nummer van Signals getiteld Countdown past eigenlijk niet zo goed bij de rest van het songmateriaal, want dit nummer over de Space Shuttle-lancering is een mix van muziekpassages, radiocommentaar, vocalen en stemmen. Toch was Signals best succesvol met een tiende plek in Amerika en een derde in Engeland! Beste songs: Digital Man en Subdivisions.

4. Permanent Waves

Permanent Waves, het zevende studioalbum, markeert een ommekeer in de muziek van Rush, want de zes songs zijn een mix van progressieve hardrock, zoals we die kennen van de eerste zes albums, en de meer toegankelijke rocksound van de jaren tachtig. Permanent Waves bevat twee langere epische songs (Jacob’s Ladder en Natural Science) en vier compactere, bijna ‘radiovriendelijke’ tracks (The Spirit Of Radio, Freewill, Entre Nous en Different Strings). Het is de eerste Rush-lp die de top 5 in de Amerikaanse charts behaalde en dat komt waarschijnlijk door die radiovriendelijkere rocksongs, met natuurlijk als bekendste The Spirit Of Radio, dat op de eerste plaats in de Amerikaanse Hot 100 eindigt. Ook nummers zoals Freewill en Entre Nous behoren jarenlang tot de liveklassiekers van Rush en Permanent Waves is commercieel gezien (plaats 4 in de USA en plaats 3 in Engeland) een hit voor de band. Beste nummers: Natural Science en Freewill.

3. Hemispheres

In 1978 verschijnt Hemispheres, het zesde studioalbum van Rush en je kunt deze plaat gerust briljant noemen. Dit komt voornamelijk door de eerste, epische instrumentale Rush-klassieker La Villa Strangiato (An Exercise In Self-indulgence) en natuurlijk de epische opvolger van het laatste nummer van A Farewell To Kings: Cygnus X-1 Book 2, Hemispheres, dat maar liefst meer dan 18 minuten klokt. Een prachtige, progressieve rocksong, herinnerend aan 2112, met veel variatie, schitterende melodieën, heerlijke gitaarsolo’s, magnifiek drumwerk, fantasy/science fiction-teksten en hoge vocalen (volgens een aantal azijnpissers te hoge zang) van Lee. Ook de andere twee tracks Circumstances en The Trees (met een fantastische tekst) zijn zeer de moeite waard en maken Hemispheres muzikaal gezien tot een wereldplaat. Commercieel gezien was Hemispheres met plaats 47 in Amerika echter een beetje teleurstellend en ook de singles The Trees en Circumstances deden het helaas niet goed. Beste nummers: La Villa Strangiato en de titelsong.

2. 2112

Het vierde studioalbum van Rush was een zogenaamd ‘do or die album’, en gelukkig voor de band en fans werd 2112 een succes en behoort de plaat nog steeds tot het beste wat het trio ooit geproduceerd heeft. Vooral de lange progressieve metalsong 2112 is een meesterwerk van de eerste orde en is een fanklassieker die ook nooit op de setlist van de band ontbrak. Dankzij 2112 is Rush bekend geworden en heeft de band zich verder kunnen ontwikkelen. De singles van 2112 (Twilight Zone, 2112 Overture/Temples Of Syrinx en A Passage To Bangkok) haalden echter de charts niet, maar het album was best wel succesvol met een 61ste stek in de Amerkaanse Billboard 200. De meeste muziekjournalisten vonden 2112 destijds (1976) nogal pretentieus, maar de mix van progrock en heavy rock/metal komt op 2112 volledig tot zijn recht en de titelsong heeft ondanks alles de tijd goed doorstaan.

1. Moving Pictures

Moving Pictures (1981), het achtste studioalbum van Rush, is toch wel hun bekendste en waarschijnlijk ook beste album ooit. De lp is de meest geliefde, commercieelste en ook bekendste van de band, want welke rockliefhebber kent nummers zoals Tom Sawyer of Limelight niet? Vooral de openingssong Tom Sawyer is een soort van Rush-anthem geworden; deze muzikale ode aan het individualisme wordt gedomineerd door de supergitaarriffs van Lifeson en het meesterlijke drum- en percussiewerk van Peart. Andere Rush-meesterwerkjes op dit album zijn o.a. Red Barchetta, Limelight en het instrumentale YYZ. Bovendien bevat Moving Pictures ook nog een epische muziekparel, namelijk het prachtige, melodieuze The Camera Eye; een van de beste Rush-songs ooit! Moving Pictures is nog steeds het best verkochte Rush-album met plek 3 in Amerika, plaats 3 in Engeland en plaats 1 in Canada en ook de singles Tom Sawyer, Limelight en Vital Signs deden het commercieel gezien uitstekend. Moving Pictures is een must in elke platenverzameling. Beste nummers: The Camera Eye, Limelight en Tom Sawyer.