Gitaaricoon Slash kennen we natuurlijk vooral van zijn werk met Guns N’ Roses en Velvet Revolver, hoewel hij de laatste jaren ook solo behoorlijk aan de weg timmert. Binnenkort komt de vandaag 48 geworden rocker met een soundtrack voor de horrorfilm Nothing Left To Fear, die hij zelf ook produceerde. Naast al die mooie eigen projecten leende Slash zijn gitaartalenten aan songs van een groot aantal andere beroemde pop- en rockartiesten. Hieronder de tien beste:

10. Brian May ft. Slash – Tie Your Mother Down (live)

Oké, misschien een beetje flauw om een livenummer in dit lijstje te plaatsen, maar deze versie van de Queen-kraker Tie Your Mother Down verscheen ook op Brian May’s cd-single Resurrection. May werd tijdens een uitzending van The Tonight Show With Jay Leno in 1993 bijgestaan door Slash. Een jaar eerder speelden de twee het lied ook al tijdens The Freddie Mercury Tribute Concert, toen met de andere twee overgebleven Queen-leden (John Deacon en Roger Taylor) en Def Leppard’s Joe Elliot. Ook tijdens een show van Guns N’ Roses werd het lied gespeeld, toen met May als gastartiest.

9. The Yardbirds – Over Under Sideways Down

Onlangs lichtten wij de tien beste gastbijdragen van Brian May uit, waarbij ook al de Yardbirds-plaat Birdland (2003) aan bod kwam. Op die cd werden de overgebleven leden van de succesvolle sixtiesband bijgestaan door een stoet stergitaristen. May speelde de solo in een nieuwe versie van Mr. You’re A Better Man Than I en aan Slash de eer om de gave leadgitaar in de uitvoering van de Yardbirds-hit Over Under Sideways Down te verzorgen.

8. Sammy Hagar – Little White Lie

Na de Van Halen-plaat Balance (1995) maakte ‘The Red Rocker’ Sammy Hagar zijn eerste soloalbum in tien jaar: Marching To Mars. Gastartiesten op de plaat waren onder meer Slash, Bootsy Collins en Hagars oude bandmaten van Montrose. Hoewel Slash niet heel veel ruimte krijgt om zijn kunsten te vertonen, is hij zeker in de laatste minuut duidelijk aanwezig. De beroemde Roy Rogers speelde overigens slidegitaar in dit lied.

7. Graham Bonnet – Oh! Darling

Voormalig Rainbow- en Alcatrazz-zanger Graham Bonnet nam in 1999 zijn zesde soloalbum The Day I Went Mad op. De pompeuze cover van de Beatles-klassieker Oh! Darling lijkt vooral een excuus voor Bonnet om nogmaals te laten horen dat hij een geweldige zanger is, maar halverwege komt Slash in met zijn strakke solo. De twee rocktalenten passen goed bij elkaar en het resultaat is dan ook een uitstekende cover.

6. Paul Rodgers – The Hunter

Een van de meest geslaagde tracks op Paul Rodgers’ soloalbum Muddy Water Blues (1993), waaraan een groot aantal topgitaristen meewerkte (o.a. Jeff Beck, Brian May en David Gilmour). Slash is te horen in de heavy versie van The Hunter, een song die Rodgers in 1968 al opnam met zijn toenmalige band Free. De twee rockiconen werkten vaker samen, onder meer voor de uitvoering van I Don’t Live Today op de Hendrix-tributeplaat Stone Free.

5. Alice Cooper – Hey Stoopid

Aan de titelsong van shockrocker Alice Cooper’s uitstekende album Hey Stoopid (1991) werkten niet de minste namen mee. Zo is de achtergrondzang van Ozzy Osbourne te horen en deelt Slash de gitaarpartijen met Joe Satriani, hoewel alleen laatstgenoemde in de bijbehorende video te zien is. Hey Stoopid werd een hitje in zowel Engeland (nummer 21) als Nederland (nummer 22). Slash werkte ook mee aan Alice’s beste livealbum A Fistful Of Alice (1997).

4. Motörhead featuring Ozzy Osbourne – I Ain’t No Nice Guy

Deze track van het Motörhead-album March Ör Die (1992) begint als een pianoballad, niet echt wat je zou verwachten van een duet tussen Lemmy en Ozzy Osbourne. Het tweede gedeelte is echter weer vertrouwd heavy. En wie herkennen we daar op gitaar? Juist, dat is Slash! We kunnen hier dus spreken van een samenwerking waar de liefhebber van de hardere rock voorheen alleen maar van kon dromen.

3. Michael Jackson – Give In To Me

‘King Of Pop’ Michael Jackson heeft weinig met classic rock te maken en op de redactie zijn we dan ook geen grote fans. Maar zodra Slash zijn elektrische gitaar inplugt voor een van MJ’s stevigere songs zijn we verkocht. Net zoals Eddie Van Halen een van zijn beste solo’s leverde in Jacksons megahit Beat It, behoort het gitaarwerk in Give In To Me tot de beste prestaties van Slash.

2. Lenny Kravitz – Always On The Run

Slash speelde niet alleen de gitaarsolo in een van de grootste Lenny Kravitz-hits, maar was ook mede verantwoordelijk voor het schrijven van het lied. In de funky rocksong Always On The Run wordt Slash dan ook terecht aangekondigd door Kravitz voordat de stergitarist losbarst met zijn solo. De single – afkomstig van het succesvolle album Mama Said (1991) – bereikte de top 10 in Nederland.

1. Iggy Pop – Home

Niet alleen Slash maar ook Guns N´ Roses-maatje Duff McKagan is te horen op Iggy Pop’s album Brick By Brick (1990). De twee zijn ook te zien in de stijlvolle videoclip bij de erg gave single Home, een opzwepende rocker met een dijk van een riff en een sterke gitaarsolo van Slash. Het lied werd desondanks geen grote hit voor de extravagante Iggy.