Vandaag viert de donkerharige Heart-zangeres Ann Wilson haar 63e verjaardag. Ze werd op 19 juni 1950 in het Californische San Diego geboren. Haar vader was kolonel bij de Mariniers in het Amerikaanse leger, vandaar dat ze regelmatig verhuisden als pa Wilson weer eens werd overgeplaatst. Uiteindelijk kwamen ze in de buitenwijk Bellevue van Seattle terecht. Vandaag een lijstje van tien door zowel de band Heart als solo en als duo uitgevoerde coversongs van bands waar de bandleden (en dan met name de zussen Ann en Nancy) door beïnvloed zijn.

10. The Battle Of Evermore

Heart is bekend van de stevige harde rocksongs als Magic Man, Crazy On You (beide van het debuutalbum Dreamboat Annie uit 1976) en Barracuda, en van de powerballads uit de jaren tachtig als  Alone, These Dreams en What About Love. Ondanks verschillende bezettingswisselingen bestaat de band nog steeds, de zusjes Wilson als enige constante factor. Led Zeppelin is DE inspiratiebron van Heart en daarom ook ‘hofleverancier’ van deze top 10. In de jaren negentig vormden Ann en Nancy de gelegenheidsband The Lovemongers. Daarmee maakten zij voor de film Singles (1992) een cover van Led Zep´s The Battle Of Evermore.

9. Ann & Nancy Wilson – Elvis Medley (Let’s Have A Party / Heartbreak Hotel)

In het begin van de jaren zeventig trad Ann, samen met haar gitaarspelende zus Nancy (‘die blonde’)  toe tot de band White Heart, die later omgedoopt werd tot Hocus Pocus en tenslotte tot Heart. De carrière van de band valt uiteen in twee duidelijk te onderscheiden delen, de jaren zeventig en de jaren tachtig/negentig, met daartussen een overgang die gepaard gaat met het wegtrekken van drie muzikanten. De altijd al prominent aanwezige Wilson-zussen blijven de spilfiguren, ook bij latere samenstellingen van de band. Opgegroeid in de jaren vijftig in Amerika betekent uiteraard dat beide zussen Elvis Presley op de televisie zagen.

8. Immigrant Song

De basis voor de groep Heart werd gelegd in het clubcircuit van Seattle en Vancouver. Heart is in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt geen Canadese band. Omdat Mike Fisher (broer van Roger en roadmanager in de jaren zeventig) de dienstplicht wilde ontduiken, verkaste de band in haar geheel naar het nabijgelegen Vancouver in Canada begin jaren 70. Misschien was dit de reden waarom de band deze Led Zeppelin klassieker op het repertoire zette

7. Going To California

Heart mixt op een vrij eigenzinnige manier melodieuze rock met folkinvloeden. “Crazy on You”, Hearts grootste hit (uit 1977) in Nederland en België (hoogste Top 40-notering: No 2), toont de krachtige maar gecontroleerde zang van Ann Wilson. Andere bekende “hardrock”-songs uit deze periode zijn “Magic Man” en “Barracuda”. Nummers als “Dreamboat Annie”, “Lighter Touch” en “Dog & Butterfly” tonen een zachtere kant. Deze zachtere kant is ook goed te horen en te voelen in deze Led Zeppelin-cover:

6. Ann Wilson – Goodbye Blue Sky

In de jaren na 1978 scoorde de band enkel in de VS en Canada. Medio jaren 1980 scoorde Heart opnieuw, ook in Europa, na een organisatorische ommezwaai. Passion Works in 1983 was het eerste album in de nieuwe samenstelling, als eerste elpee na de breuk met de originele bezetting – gitarist, bassist en drummer van de originele line-up hadden de groep toen verlaten – evenwel weinig succesvol. Alleen Howard Leese bleef, dit keer ook als leadgitarist, onderdeel van de Wilson-brigade. Mark Andes (onder andere ex-Spirit), de nieuwe bassist en drummer Denni Carmassi (onder andere ex-Gamma en Montrose) completeerden de band, die pas met het uitbrengen van de lp’s Heart, Bad Animals en Brigade weer succes kreeg in Europa, getuige de tournees van 1988 en 1990, waarbij ook Ahoy Rotterdam werd aangedaan. Niet alleen Led Zeppelin, ook die andere grootheid Pink Floyd hoort tot de favorieten van Ann Wilson. Op  haar soloalbum Hope & Glory (2007) coverde ze deze Roger Waters compositie, van The Wall, die ook te zien en te horen is op de dvd Dreamboat Annie Live. Bekijk de mooie videoclip (met daarin fragmenten uit The Wall) van deze mooie song:

5. What Is And What Should Never Be

Heart rook eerst voorzichtig aan de charts met What About Love (1985), maar sloeg pas weer echt toe met These Dreams (1985), Alone (1987) en All I Wanna Do is Make Love to You (1990). These Dreams bereikte in Amerika de nummer 1-positie en Alone eveneens. Het bluesy What Is And What Should Never Be van het album Led Zeppelin II werd ook mooi gecoverd door Heart:

4. Love Reign O’er Me

In de jaren negentig zijn Ann & Nancy Wilson sleutelfiguren in de Seattlescene als eigenaren van de Bad Animals-studio waar bands zoals R.E.M., Pearl Jam, Soundgarden en Alice In Chains muziek opnemen. Zo zingt Ann bijvoorbeeld mee op de ep SAP van Alice in Chains. Na de cd Desire Walks On in 1993 verschijnen er nog vele compilatie-albums, waaronder het akoestische The Road Home (1995), maar zonder veel succes. Ook The Who behoort tot de invloeden van Heart. Deze prachtige Pete Townshend-compositie van het album Quadrophenia wordt de laatste jaren regelmatig door Heart tijdens concerten gespeeld.

3. Black Dog

Ann & Nancy Wilson formeerden met jeugdvriendin Sue Ennis en vrienden Frank Cox en Ben Smith de gelegenheidsband The Lovemongers en keerden daarmee terug naar hun folk-roots. Na enkele cd’s met de Lovemongers pakten de zussen de draad met Heart weer op in 2004. Het eerste echte studio-album, geproduceerd door Nancy Wilson in samenwerking met Craig Bartock, is Jupiters Darling in 2004. Deze cd kreeg in Europa weinig aandacht ondanks de Europese tournee die de groep onderneemt. Ze spelen een overtuigende set (met Mike Inez van Alice in Chains op bas) op het Arrow Rock Festival in juni 2004 in Lichtenvoorde. Een van Led Zeppelins bekendste songs is Black Dog, deze is vaak gespeeld door Heart.

2. Rock And Roll

Sinds 2007 toert Heart nog steeds met succes door Amerika. Nancy maakt tegenwoordig ook filmmuziek voor de films van echtgenoot Cameron Crowe, die bijvoorbeeld Singles (over de Seattle-scene) maakte, een Oscar won voor het script van Almost Famous (na te zijn genomineerd in dezelfde categorie voor Jerry Maguire) en van Ann Wilson werd in september 2007 de nieuwe solo-cd Hope & Glory uitgebracht, met gasten zoals Elton John, k.d. lang en Wynonna Judd. In 2007 speelde Heart het album Dreamboat Annie in zijn geheel tijdens de toernee van dat jaar; de dvd Dreamboat Annie Live is daar een mooi verslag van. In 2010 verscheen het recentste Heart album Red Velvet Car. Heart speelde als laatste toegift vaak deze geweldige Led Zeppelin rocker, die ook een eerbetoon aan John Bonham is.

1. Stairway To Heaven 

Heart heeft in de loop der jaren heel wat onderscheidingen gekregen, naast (multi)platina- en gouden platen. De band werd vier keer genomineerd voor een Grammy en ontving een Lifetime Achievement Award Grammy. In mei van dit jaar werd de band in de Rock & Roll Hall Of Fame opgenomen, met een hilarische speech door de komieken Cheech & Chong. De hele originele bezetting was aanwezig om de onderscheidingen in ontvangst te nemen, waarbij meerdere bandleden een toespraakje hielden. Uiteraard spraken ook Ann en Nancy de volle zaal toe. Begin december 2012 was Led Zeppelin een van de onderscheiden bands in het Kennedy Memorial Center in Washington DC. De band kreeg een Lifetime Achievement Award van de Kennedy Center Honors, in het bijzijn van president Obama. De drie overgebleven bandleden Robert Plant, John Paul Jones en Jimmy Page waren hierbij aanwezig en waren zichtbaar geroerd door het fenomenale optreden van Ann en Nancy Wilson, een gospelkoor en een geweldige band met Jason Bonham (met de karakteristieke bolhoed van zijn vader). Geniet van deze terechte nummer één!