De albums die pop- en rockartiesten in 1964 uitbrachten, waren over het algemeen niet zo indrukwekkend als de lp’s die in de tweede helft van de sixties uitkwamen. Over de singles die vijftig jaar geleden verschenen, viel echter weinig te klagen! Om te voorkomen dat in de onderstaande top 10 (bijna) alleen maar The Beatles en The Rolling Stones te vinden waren, hebben we gekozen voor één single per artiest.

10. The Hollies – Just One Look

In de beginjaren teerde The Hollies nog vooral op andermans materiaal. Dat neemt niet weg dat die covers vaak heel aardig waren. Zo ook Just One Look, dat eerder een top 10-hit in Amerika was voor Doris Troy. In een eigen arrangement van dit lied konden Allan Clarke, Tony Hicks en Graham Nash laten horen hoe goed hun samenzang was, en dat leverde ze net geen nummer 1-positie op. Later in het jaar verscheen overigens de eerste door Clarke, Hicks en Nash (onder het pseudoniem L. Ransford) zelf geschreven Hollies-single We’re Through.

9. Manfred Mann – Do Wah Diddy Diddy

De eerste nummer 1-hit voor Manfred Mann (zowel in Engeland als Amerika) was geschreven door het beroemde songwritersduo Ellie Greenwich en Jeff Barry, ook (mede) verantwoordelijk voor sixtiesklassiekers als River Deep – Mountain High van Ike & Tina Turner en Be My Baby van The Ronettes. Het aanstekelijke Do Wah Diddy Diddy werd eerder opgenomen door de groep The Exciters, maar die versie was lang niet zo succesvol. Manfred Mann kwam in Nederland overigens slechts één keer op nummer 1 te staan, maar dan met Ha! Ha! Said The Clown in 1967.

8. Them – Baby Please Don’t Go

De eerste hit van Them, met Van Morrison als leadzanger. Baby Please Don’t Go is een oude bluesstandard, maar deze versie baseerde de band op een eerdere uitvoering van John Lee Hooker. Deze tweede Them-single werd een top 10-hit in Engeland, waar een andere Them/Morrison-klassieker op de b-kant verscheen: Gloria. Dat nummer werd een jaar later als a-kant in Amerika uitgebracht. Een jonge Jimmy Page speelde overigens mee tijdens de opnames van Baby Please Don’t Go.

7. The Moody Blues – Go Now!

De band die we in Go Now! horen, was niet dezelfde als het Moody Blues van latere successen als Nights In White Satin. In 1964 maakten zanger/gitarist Denny Laine (later van Wings) en bassist Clint Warwick nog deel uit van de Britse popgroep. De cover van Go Now! betekende de eerste en opmerkelijk genoeg ook enige nummer 1-hit voor de Moodies in Engeland. Laine mocht het lied overigens ook ten gehore brengen tijdens de concerten van Wings in de jaren zeventig.

6. The Zombies – She’s Not There

De latere covers van Vanilla Fudge en Santana zijn ook zeker niet verkeerd, maar beide kunnen niet op tegen het originele She’s Not There van The Zombies. Toetsenist Rod Argent schreef deze jazzy rocksong, gezongen door de immer herkenbare Colin Blunstone. De single was de allereerste van de Britse band en de enige die in Engeland de top veertig haalde. In de Verendigde Staten volgden nog wel meer hits: Tell Her No (ook uit 1964) en, uiteraard, Time Of The Season (1969).

5. The Beach Boys – I Get Around

Met het misschien nog wel betere Don’t Worry Baby op de b-kant is I Get Around met afstand de beste single die een Amerikaanse band in 1964 uitbracht. De teksten waren in deze periode van The Beach Boys nog niet zo diepgaand als op bijvoorbeeld Pet Sounds, maar muzikaal gezien toonde Brian Wilson zich in de beide songs van deze single al een genie. I Get Around was overigens ook de eerste Amerikaanse nummer 1-hit van de band.

4. The Beatles – A Hard Day’s Night

Aangezien The Beatles in de jaren zestig natuurlijk megahit na megahit scoorde, was het moeilijk voor ons om er één te kiezen voor deze lijst. We gaan toch maar voor A Hard Day’s Night, dat in zowel Engeland als Amerika op nummer 1 terecht kwam (met verschillende b-kanten, dat wel). Eveneens zeer succesvol waren het gelijknamige album en de film met dezelfde titel. 1964 was al met al een mooi jaar voor ‘The Fab Four’, met verder nog de Britse en Amerikaanse nummer 1-hits Can’t Buy Me Love en I Feel Fine.

3. The Rolling Stones – It’s All Over Now

Er verschenen natuurlijk wel meer Stones-singles in 1964, maar de cover van Bobby Womacks It’s All Over Now was een bijzondere. Hiermee scoorde de band namelijk zijn eerste nummer 1-hit in Engeland én Nederland. Naar verluidt was Womack zelf niet erg te spreken over de Rolling Stones-versie, maar dat weerhield hem er niet van om twee decennia later een gastbijdrage te leveren aan het album Dirty Work. Van de vele versies die er door de jaren heen van It’s All Over Now zijn gemaakt, blijft die van The Rolling Stones vijftig jaar later de meest succesvolle en onweerstaanbare.

2. The Kinks – You Really Got Me

Een van de belangrijkste opnames uit de rockgeschiedenis is deze derde single van The Kinks, die de band de definitieve doorbraak bezorgde. In Engeland steeg dit vroege voorbeeld van hardrock gelijk naar nummer 1. Dave Davies kreeg de gitaarsound van You Really Got Me door zijn versterker te bewerken met een scheermes. De invloed op de latere heavy rockbands – waaronder de mannen van Van Halen, die een hit scoorden met hun coverversie – was enorm. The Kinks kwam later in 1964 met nóg een klassieke single: All Day And All Of The Night.

1. The Animals – The House Of The Rising Sun

De beste single die in 1964 verscheen, was volgens ons niet van The Beatles of de Stones, maar van The Animals. Eric Burdon en de zijnen werden voor hun arrangement van het traditionele House Of The Rising Sun geïnspireerd door de versie die Bob Dylan twee jaar eerder op zijn titelloze debuut zette. De vanaf de eerste tonen al herkenbare single werd een nummer-1 hit en sindsdien is The Animals onlosmakelijk verbonden met dit lied. De opname – naar verluidt in slechts een kwartier gemaakt – had een gigantische invloed op de latere rockmuziek en keert vrijwel altijd terug in lijstjes met de beste pop- of rocksongs aller tijden.