De vorig jaar overleden JJ Cale krijgt binnenkort een bijzonder eerbetoon. Onder de naam Eric Clapton & Friends verschijnt in juni het album The Breeze, An Appreciation Of JJ Cale, waarop het werk van de gitarist gecoverd wordt door onder anderen Clapton, Tom Petty en Mark Knopfler.

JJ Cale overleed vorig jaar juli aan een hartaanval. De gerespecteerde zanger en gitarist was onder meer verantwoordelijk voor de originele uitvoeringen van After Midnight en Cocaine, nummers waar Eric Clapton succes mee oogstte. Heel toepasselijk dus dat ‘Slowhand’, die in 2006 nog een volledig album maakte met Cale (The Road To Escondido), op een groot deel van de komende tributeplaat The Breeze, An Appreciation Of JJ Cale te horen is.

Clapton coverde voor dit project onder meer de Cale-klassiekers Call Me The Breeze en Cajun Moon, en bundelde voor andere nummers zijn krachten met beroemdheden als Mark Knopfler, Tom Petty, Derek Trucks en John Mayer. Met deze plaat wil Clapton het werk van Cale aan een groter publiek introduceren, zo zegt hij in een statement: “Ik ben slechts de boodschapper en ik heb altijd al het gevoel gehad dat dit mijn taak is. Ik probeer nummers te interpreteren zodat de mensen die naar mij luisteren benieuwd worden naar de artiesten die mij inspireerden.”

The Breeze, An Appreciation Of JJ Cale verschijnt op 29 juli en bevat de volgende nummers:

 1. Eric Clapton – Call Me The Breeze
 2. Eric Clapton & Tom Petty – Rock And Roll Records
 3. Mark Knopfler – Someday
 4. John Mayer & Eric Clapton – Lies
 5. Don White – Sensitive Kind
 6. Eric Clapton – Cajun Moon
 7. John Mayer – Magnolia
 8. Tom Petty & Eric Clapton – I Got The Same Old Blues
 9. Willie Nelson & Eric Clapton – Songbird
 10. Eric Clapton – Since You Said Goodbye
 11. Don White & Eric Clapton – I’ll Be There (If You Ever Want Me)
 12. Tom Petty – The Old Man And Me
 13. Mark Knopfler, Don White & Eric Clapton – Train To Nowhere
 14. Willie Nelson – Starbound
 15. Eric Clapton & John Mayer – Don’t Wait
 16. Eric Clapton & Christine Lakeland – Crying Eyes

Bekijk ook onze lijst met de tien beste songs van JJ Cale.