Deze maand vieren we het veertigjarig bestaan van het extreem succesvolle debuutalbum van Boston! De band rondom de perfectionistische gitarist Tom Scholz wordt vooral geprezen om de studiocreaties en er is in de afgelopen vier decennia vrijwel geen concertmateriaal verschenen. Dat de heren ook live hun mannetje stonden, bewijst deze stadionshow uit 1979.

Het eerste Boston-album sloeg in 1976 in als een bom. Miljoenen exemplaren van dit tot in de puntjes verzorgde AOR-meesterwerk vlogen over de toonbank en totdat Appetite For Destruction van Guns N’ Roses het record verbrak, konden Tom Scholz en zijn collega’s zelfs zeggen dat zij de meest succesvolle debuut-lp aller tijden hadden gemaakt. Nog altijd gelden songs als Peace Of Mind, Rock & Roll Band en natuurlijk More Than A Feeling als classic rock-radiofavorieten.

Het album was dan misschien een van de meest succesvolle debuutplaten aller tijden, Boston zelf gaat niet bepaald de geschiedenis in als een van de meest productieve rockbands. Opvolger Don’t Look Back (1978) verscheen nog relatief snel – tot onvrede van Scholz – maar er zat liefst acht jaar tussen dat album en de derde lp Third Stage. Nog eens acht jaren verstreken voordat Walk On in de winkelschappen lag. En de vijfde Boston-plaat Corporate America verscheen in 2002. Inderdaad, wéér acht jaar later. “Ik denk dat iedereen zijn geduld wel verliest, inclusief ikzelf”, zei Scholz daarover toen pas in 2013 de zesde en tot nu toe nieuwste Boston-plaat Life, Love & Hope verscheen. “Maar ik heb geen keus, zo ga ik nu eenmaal te werk. Het kostte me ook zes jaar om het eerste album te voltooien.”

Scholz is dus een absolute perfectionist als het gaat om studioplaten en het moet lastig zijn om die zorgvuldig gecreëerde muziek ook goed op het podium over te brengen. Toch wist Boston ook live te overtuigen, zoals je kunt horen in de onderstaande registratie van een concert in het Giants Stadium (New Jersey) in juni 1979. Natuurlijk, het is allemaal wat rauwer dan op plaat en vooral frontman Brad Delp heeft het niet makkelijk met al die hoge noten. Toch weet ook hij zich er goed doorheen te slaan. Bovenal laat deze show in dat enorme stadion mooi zien wat voor een grote band Boston eind jaren zeventig eigenlijk was.