Vandaag is het 19 jaar geleden dat Bruce Springsteen een Oscar kreeg voor Streets Of Philadelphia. Het lied is de soundtrack van de film Philadelphia, waarin de hoofdpersoon een aids-patiënt is. Niet vreemd dat Antonio Banderas, de aankondiger van Springsteens optreden, het rode lintje voor bestrijding van de ziekte draagt.

Springsteen schrijft Streets of Philadelphia op uitnodiging van Philadelphia-regisseur Jonathan Demme. Het met synthesizers opgebouwde lied is zijn eerste voor een film.

Een jaar na de release van de film in 1993, is Streets Of Philadelphia genomineerd voor een Oscar. Nog voordat filmster Whitney Houston de prijs daadwerkelijk gaat weggeven, speelt The Boss het lied live. Het is een van de weinige keren dat de zanger uit New Jersey Streets Of Philadelphia op het podium laat horen.

Springsteen is tijdens zijn optreden in het zwart gekleed. En draagt een ringbaardje. Ook tijdens dit optreden klinken de synthesizers.

Houston lijkt verbaasd als zij na Springsteens optreden het beeldje aan de zanger mag uitreiken. The Boss lijkt eveneens verbaasd. In zijn toespraak bedankt hij allereerst zijn collega Neil Young. De Canadees had voor Philadelphia eveneens een lied geschreven, maar zag het gewilde beeldje naar Springsteen gaan.

In zijn dankwoord richting Young, laat Springsteen weten dat popmuziek onder meer als doel heeft om mensen over de randen van de angst te laten kijken. Daarmee lijkt The Boss terug te komen op de aankondiger. Hij introduceerde Springsteens lied als een belangrijk aandeel in de bewustwording over aids. Streets Of Philadelphia leverde Springsteen zijn enige Oscar op.