Slechts kort voordat hij 32 zou zijn geworden, schoot Chicago-gitarist Terry Kath zichzelf op 23 januari 1978 door zijn hoofd. Op die dag precies 35 jaar geleden overleed een groot gitaartalent. Niet alleen speelde Kath verbluffende gitaarsolo’s in beroemde tracks van de band, zoals 25 Or 6 To 4, hij nam ook regelmatig de leadzang voor zijn rekening. Classic Rock Mag blikt terug op een concert uit de tijd waarin Chicago nog een avontuurlijke rockgroep was, mede dankzij deze formidabele gitarist.

Als Chicago op 21 juli 1970 in Tanglewood, Massachusetts speelt, heeft de band al twee albums uitgebracht. Klassiek geworden debuut The Chicago Transit Authority (1969) en opvolger Chicago II (1970) zijn ook de twee meest indrukwekkende studioalbums die de jazzrockformatie ooit opnam. De hoge kwaliteit van beide dubbel-lp’s is voor een deel te danken aan de talenten van Terry Kath, die enorm door Jimi Hendrix zou zijn bewonderd.

Het volledige concert in Tanglewood is hieronder te bekijken, al ontbreekt hier en daar beeldmateriaal. Kath laat op meerdere momenten meesterlijk gitaarspel horen, onder meer in de haast onnavolgbare solo van 25 Or 6 To 4. Ook zingt Kath de single Make Me Smile, een van de hoogtepunten op het tweede Chicago-album, en zijn er heerlijke uitvoeringen van klassiekers als Beginnings en I’m A Man.

Bij veel rockfanaten kreeg Chicago een slechte naam. In latere jaren, ook met Kath nog als lid, werd er plaats gemaakt voor prettig klinkende, maar veel minder spannende singlehits als If You Leave Me Now, Baby What A Big Surprise en You’re The Inspiration. Maar in 1970 was Chicago nog een rockband van grote klasse. Zoals deze video bewijst, bestond de band uit topmuzikanten, met Terry Kath in het bijzonder. Al wordt hij tegenwoordig nog weinig als zodanig erkend, hij behoorde tot de beste gitaristen van zijn generatie.