Brian Wilson werd op 29 maart 2001 geëerd met een concert in New York. Sterren als Paul Simon, Elton John, Billy Joel en de dames van Heart speelden enkele van zijn briljante composities en ook Wilson zelf trad op. Van onvoorstelbare pracht was vooral de uitvoering van Surf’s Up, door Vince Gill, David Crosby en Jimmy Webb.

Laten we vooropstellen dat Surf´s Up een haast onmogelijk lied is om live te spelen. Het door Brian Wilson en tekstschrijver Van Dyke Parks geschreven meesterstuk is hartstikke complex en de studioversie van The Beach Boys is vrijwel perfect uitgevoerd, met onwaarschijnlijk mooie solo- en samenzang. Jarenlang moesten fans het doen met de toch al schitterende, door Carl Wilson gedomineerde versie op de gelijknamige plaat uit 1971. Veertig jaar later klonk Surf’s Up nog beter in de kristalheldere versie op The Smile Sessions.

Toch lukte het countryzanger Vince Gill, singer-songwriter Jimmy Webb en rockheld David Crosby om het lied live met succes ten gehore te brengen. Gill weet met zijn engelachtige stem en enorme bereik wel raad met de knap lastige leadzang in het eerste gedeelte, begeleid door Webb op piano. Crosby gaf toe dat hij het lastigste gedeelte graag overliet aan Gill, maar in de climax van de performance schittert ook hij met zijn als altijd krachtige vocalen. De samenzang van The Beach Boys in het origineel wordt bovendien bijna geëvenaard door het goed gekozen team op het podium.

De show in New York verscheen op dvd als An All-Star Tribute To Brian Wilson, met verder uitstekende versies van onder meer Surfer Girl door Paul Simon en Don’t Worry Baby door Billy Joel. Met Carly Simon zingen Crosby en Webb ook nog In My Room. Toch kon niemand die avond tippen aan de geweldige prestatie van deze twee heren met Vince Gill in een onmogelijk live uit te voeren geacht kunstwerk.