Hij is ongetwijfeld de beste snarenplukker die The Rolling Stones ooit heeft gehad: Mick Taylor. De gitarist is vandaag 64 geworden en Classic Rock Mag blikt terug op een schitterend gastoptreden van Taylor bij een concert van Little Feat in 1977.

Mick Taylor heeft bij de meeste van onze lezers geen introductie nodig als een van de betere Britse bluesgitaristen die de jaren zestig heeft voortgebracht. Als lid van John Mayall’s Bluesbreakers speelt hij op kwalitatief hoogstaande platen als Crusade (1967) en Blues From Laurel Canyon (1968). Eenmaal opgenomen in The Rolling Stones laat hij zijn talenten horen op enkele van de beste rockplaten aller tijden, waaronder Sticky Fingers en Exile On Main St. Nadat hij de Stones verlaat en vervangen wordt door Ron Wood, start Taylor een solocarrière en treedt hij op met onder anderen Jack Bruce en Bob Dylan.

In augustus 1977 geeft de altijd nogal onderschat gebleven southern rockband Little Feat – met de zeer getalenteerde zanger/gitarist Lowell George – enkele concerten in het beroemde Rainbow Theater in Londen, waar eerder grote acts als Eric Clapton en Queen geweldige shows weggaven. Speciale gast op (slide)gitaar is Mick Taylor tijdens de heerlijke bluesstamper A Apolitical Blues.

De studioversie van A Apolitical Blues, te vinden op een van de beste Little Feat-lp’s (Sailin’ Shoes, 1972) en later gecoverd door Van Halen, is al een beest van een bluesrocksong. Live kwam Little Feat vaak nóg beter tot zijn recht. Deze track gaf Taylor en George op het podium ruimte voor een schitterend slidegitaarduet, en ook op het Feat-livealbum Waiting For Columbus (1978) staat een versie van A Apolitical Blues met een gastoptreden van Taylor.

Waiting For Columbus kan zich meten met de beste livealbums van de jaren zeventig (en dat zijn er nogal wat), maar uitgerekend A Apolitical Blues werd niet op de eerste cd-versies van de plaat gezet, wegens ruimtegebrek. Gelukkig bracht label Rhino het album opnieuw uit, met bonusmateriaal én dus de glansrol van Mick Taylor.

Een van de Rainbow Theatre-optredens van Little Feat in 1977 werd ook vastgelegd op film en is helaas nog niet op dvd verkrijgbaar, maar gelukkig wel gemakkelijk op YouTube te vinden: