De televisiespecial James Paul McCartney, waarin de ex-Beatle samen met zijn band Wings optreedt, werd precies veertig jaar geleden voor het eerst uitgezonden in Amerika. De show was pas een maand later op de Britse televisie te zien en is nooit officieel uitgebracht op video of dvd.

James Paul McCartney bestond uit meerdere delen, met optredens van McCartney en Wings op verschillende locaties. In het eerste segment worden de bandleden geïntroduceerd tijdens een uitvoering van Big Barn Bed, tevens de openingstrack van het toen nog net niet verschenen album Red Rose Speedway.

Tijdens een soloakoestisch gedeelte van McCartney, waarin hij zowel Bluebird als Blackbird speelt, wordt Paul gefotografeerd door vrouwlief Linda. Even later zien we de bandleden van Wings voetballen en samen met familie een aantal liedjes zingen in een pub. In een bizarre uitvoering van Gotta Sing, Gotta Dance wordt McCartney vergezeld door dansers die verkleed waren als half man, half vrouw.

Tussen de Britse en Amerikaanse uitzendingen zat een klein verschil in het op een na laatste optreden van de show. In de Amerikaanse (te zien in onderstaande video) speelde Wings een versie van Long Tall Sally terwijl in Groot-Brittannië het lied Hi, Hi, Hi te horen was. Het programma eindigde in beide versies met een akoestisch Yesterday.

James Paul McCartney is – net zoals de latere Wings tv-special Back To The Egg – nooit uitgebracht op dvd. Een andere voor televisie gemaakte film van de band, Wings Over The World, is binnenkort wel verkrijgbaar. Voor een nieuwe reissue van het livealbum Wings Over America – te verschijnen op 27 mei – is deze show bijgevoegd op dvd.