Als gitarist van Procol Harum excelleerde Robin Trower al in tracks als Whiskey Train en Whaling Stories, maar vooral dankzij het eigen album Bridge Of Sighs werd hij in 1974 een echte gitaarlegende. In onze classic video van vandaag, Trowers 68e verjaardag, een magistrale uitvoering van het titelnummer voor de Britse televisie.

Trowers sound in bijvoorbeeld de hypnotiserende riff van Bridge Of Sighs moet wel tot de meest indrukwekkende en originele gitaargeluiden uit de rockgeschiedenis behoren. Op het gelijknamige album schittert Trower verder met zijn alles verpulverende spel in tracks als Too Rolling Stoned, Day Of The Eagle en The Fool And Me.

Bridge Of Sighs verscheen onder Trowers naam, maar het succes van de plaat is net zo goed te danken aan de twee andere fantastische muzikanten in zijn band: zanger/bassist James Dewar en drummer Reg Isidore. Dit krachttrio nam eerder al het minder opgemerkte Twice Removed From Yesterday (1973) op. Net zoals die plaat werd Bridge Of Sighs geproduceerd door Procol Harum’s Matthew Fisher. In Amerika bereikte het album de top 10, maar in Nederland lijkt zelfs dat beste werk van Trower onbekend buiten de ware classic rock-fanaten.

Reg Isidore werd kort na de release van Bridge Of Sighs vervangen door Bill Lordan, maar in deze video – met een optreden voor het BBC-programma The Old Grey Whistle Test – maakt hij nog wel deel uit van het trio. Gelukkig is dit beeldmateriaal bewaard gebleven. Hierin is de grote klasse van dit toch wel ondergewaardeerde trio te zien en te horen, met uiteraard die van de onvolprezen Trower zelf voorop.