De eerste plaats bereiken in de Amerikaanse hitlijst: het zal voor veel artiesten altijd een droom zijn geweest. De eerste Nederlandse band die het lukte was Shocking Blue: vandaag is het precies 43 jaar geleden dat Venus de nummer 1-positie van de Billboard Hot 100 innam.

Venus blijft natuurlijk één van de meest onsterfelijke songs die ons land ooit heeft voortgebracht. Toch bleef het nummer hier ‘slechts’ op de derde plek van de Top 40 steken. Toen de single in februari 1970 de Amerikaanse hitlijst veroverde, werd hij in Nederland nogmaals uitgebracht en bereikte opnieuw de nummer 3-positie.

Niet alleen hier en in de Verenigde Staten was het succes groot. In België, Canada, Frankrijk, Italië en Spanje schopte Venus het tot de nummer 1 van de hitlijsten. Later in de jaren ’70 werd het nummer zelfs een undergroundhit in de toenmalige Sovjet Unie, in een tijd dat Westerse popmuziek daar nog streng verboden was.

Een dergelijk wereldwijd succes houdt natuurlijk ook in dat er door de jaren heen veel coverversies en andere bewerkingen kwamen. Zo herinneren we ons waarschijnlijk allemaal nog de vreselijke vertolking van damestrio Bananarama in de jaren ’80, compleet met drumcomputers en foute danspasjes. Zelfs The Muppets waagden zich aan een coverversie van het nummer, in een Amerikaanse tv-reclame.

Wij houden het toch liever bij het origineel, zoals dit Britse tv-optreden uit 1970 waar de prachtige stem van Mariska Veres goed naar voren komt.