De meeste muziekliefhebbers kennen Snowy White vooral van zijn hit Bird Of Paradise. De vandaag 65 jaar geworden gitaarvirtuoos was begin jaren tachtig ook lid van Thin Lizzy. Zo nam hij bijvoorbeeld samen met Scott Gorham de leadgitaar voor zijn rekening tijdens het beroemde Rockpalast-concert in 1981.

Thin Lizzy heeft door de jaren heen natuurlijk wel een groot aantal zeer getalenteerde gitaristen versleten, onder wie Eric Bell, Gary Moore en John Sykes. Tussen 1980 en 1982 mocht de als Terence Charles White geboren Snowy White zijn kunsten vertonen bij de legendarische band. Daarmee volgde hij Dave Flett op, die in zijn korte tijd bij Lizzy de gitaarpartijen deelde met Midge Ure van Ultravox.

White, die eerder op het podium stond met Pink Floyd, had ook al meegespeeld op enkele tracks van Phil Lynott’s soloalbum Solo In Soho, verschenen in 1980. In hetzelfde jaar werd hij een vast lid van Thin Lizzy en was hij te horen op het album Chinatown, met stampers als de titeltrack en Killer On The Loose.

Een jaar later, op 29 augustus 1981, gaf Thin Lizzy een legendarische show weg tijdens het Loreley festival in Duistland. Het concert werd opgenomen voor het programma Rockpalast en is inmiddels verkrijgbaar op de dvd Are You Ready? Live At Rockpalast.

De setlist was gevuld met oude en nieuwe Lizzy-klassiekers, waaronder The Boys Are Back In Town, Emerald en Jailbreak. Een glansmoment van Snowy White is te horen tijdens zijn solo in Memory Pain, een Percy Mayfield-cover die in ’81 als de b-kant van de single Trouble Boys verscheen. Met zijn soepele spel is White een perfecte aanvulling op het werk van collega Scott Gorham.

Enkele maanden na de show verscheen het tweede album in deze line-up: Renegade. In 1982 werd White echter vervangen door John Sykes voor een van de sterkste platen uit de carrière van de band: Thunder And Lightning (1983). Het bleek de laatste studioplaat van de band, maar daarover morgen (de dertigste verjaardag van die lp) meer.

Ondertussen scoorde Snowy White een dikke hit met Bird Of Paradise, nog steeds een radiofavoriet. Na het overlijden van Phil Lynott bleef de band actief, maar zonder hem was het nooit meer hetzelfde. Gelukkig is er nog genoeg beeldmateriaal van Thin Lizzy op zijn best, zoals bijna twee uur lang in onderstaande video.

Bekijk ook onze top 10 van beste Thin Lizzy songs.