Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Bruce Springsteen een verrassingsoptreden verzorgde bij David Letterman. De talkshow-host verdween zelf na bijna tien jaar met zijn praatprogramma Late Night. The Boss speelde Glory Days.

Afgelopen week speelde The Boss een marathonconcert in het Goffertpark van Nijmegen. Aan enthousiasme en energie heeft de zanger niet ingeboet. Precies twintig jaar geleden was Springsteen bij Letterman’s laatste talkshow-aflevering aanwezig. Met een onbekende begeleidingsband speelde hij Glory Days. Het blikken orgelgeluid bleef ongetwijfeld nog lang hangen.

In amper zes minuten laat Springsteen zien dat hij een gedreven muzikant is. Met kracht brengt hij Glory Days ten gehore. Met zijn gitarist en bassist laat de rocker een geïmproviseerd koortje horen. En ondanks de weinige bewegingsruimte, springt en rent Springsteen over het podium alsof het een lieve lust is. Elke vierkante meter van het podium was het territorium van The Boss. Zelfs de piano bleef niet ongemoeid staan.

Het waren bijzondere tijden voor zowel Letterman als Springsteen. De ‘bescheiden’ tv-presentator (“I am Mr. Rock ‘n’ Roll”) moest vertrekken vanwege een aantal malen gewijzigde programmaformule. The Boss was sinds vier jaar los van zijn E-Street Band; in 1993 maakte hij stennis met MTV door bij zijn Unplugged-optreden slechts twee nummers akoestisch te spelen, de rest van de avond speelde hij elektrisch.

Maar tijdens de avond bij David Letterman was van dat alles niets te merken. De rocker speelde als vanouds, en de presentator sprak als vanouds – en kondigde gelijk na Springsteens optreden maar weer een reclameblok aan.

In twintig jaar is feitelijk niets veranderd.