Komiek en acteur Robin Williams is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Heeft niet direct iets met muziek te maken, zou je kunnen denken, maar in oktober 1986 deelde de man die zo veel films heeft verrijkt met zijn unieke persoonlijkheid het podium met een groot aantal beroemde rockers, tijdens de eerste editie van Neil Youngs Bridge School Benefit.

Robin Williams brak door dankzij de sitcom Mork And Mindy. In de jaren tachtig en negentig stonden zijn bijzondere komische talenten centraal in talloze succesvolle Hollywoodproducties, waaronder Good Morning, Vietnam (1987), Hook (1991), Mrs. Doubtfire (1993) en Jumanji (1995). Williams bleek ook volop te overtuigen in serieuzere films, zoals in Seize The Day (1986), het Oscarwinnende Good Will Hunting (1997) en met zijn schurkenrollen in Insomnia en One Hour Photo (beide uit 2002).

Williams zorgde tevens voor memorabele muzikale momenten, bijvoorbeeld als zingende pinguïn in de animatiefilm Happy Feet en door zijn verschijning in de videoclip van Bobby McFerrins Don’t Worry Be Happy. Minder bekend is zijn optreden tijdens de eerste editie van The Bridge School Benefit, een jaarlijks terugkerend liefdadigheidsconcert georganiseerd door Neil Young en diens vrouw Pegi, waarvan de opbrengst naar een school voor gehandicapte kinderen gaat.

Tijdens de ‘all star’-uitvoering van het Crosby, Stills, Nash & Young-anthem Teach Your Children stonden de optredende artiesten van die dag (13 oktober 1986) gezamenlijk op het podium. Zo herkennen we onder meer Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Petty, David Crosby, Graham Nash, Stephen Stills, Don Henley, J.D. Souther en Nils Lofgren! En dus ook Robin Williams, die niet de microfoon in handen nam maar figureerde als doventolk. Misschien geen ultiem bewijs van ’s mans talent, maar deze historische samenwerking wilden we jullie niet onthouden.