Afgezien van het feit dat Deep Purple in de jaren zestig het een en ander coverde van The Beatles, is er verder niet echt een connectie tussen de twee bands, zou je zeggen. Toch vond precies dertig jaar geleden een bijzondere samenwerking plaats tussen de Britse hardrockband en ex-Beatle George Harrison, toen laatstgenoemde te gast was tijdens een show in Sydney.

Er zijn wel vreemdere gebeurtenissen geweest in de geschiedenis van Deep Purple (neem de show in 1970 waarbij popzanger Christopher Cross inviel voor een zieke Ritchie Blackmore), maar het gastoptreden van George Harrison was vanwege de verschillende achtergronden vrij opmerkelijk. Toch hoefde deze samenwerking niet als een verrassing te komen. Jon Lord, die de ex-Beatle waarschijnlijk al in de jaren zestig ontmoette, had twee jaar eerder immers een gastbijdrage geleverd aan Harrisons soloplaat Gone Troppo.

Nadat de band een behoorlijke tijd inactief was geweest, kwam de meest geliefde Deep Purple-bezetting (‘Mark II’) in 1984 weer bij elkaar voor de comebackplaat Perfect Strangers en een uitermate succesvolle tour. Tijdens de show op 13 december in Sydney gaven Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord en Ian Paice hun Australische fans een mix van oude en recente favorieten. Tijdens een van de toegiften, een cover van Little Richards Lucille, kwam Harrison het podium op om de gitaarpartijen te delen met Blackmore. Beelden van redelijke kwaliteit kun je hieronder bekijken.

Een volgende samenwerking op het podium of in de studio kwam er helaas nooit meer van, maar in 1985 waren Harrison en Lord nog wel samen te zien in de komische film Water met Michael Caine. In deze scène zijn zij overigens niet de enige twee beroemde muzikanten: ook Eric Clapton, Ringo Starr en Ray Cooper schitteren op het podium. Maar deze heuse ‘supergroep’ gaan we ongetwijfeld nog een andere keer uitlichten.