Nederland heeft altijd al een goede band gehad met Dire Straits. Mark Knopfler en de zijnen wisten het Nederlandse publiek immers al vrij vroeg te overtuigen. Op de 66ste verjaardag van de gitarist blikken we terug op het optreden dat Dire Straits in 1979 gaf op Pinkpop.

Aangezien de band in 1978 doorbrak met de hit Sultans Of Swing en het debuutalbum, was Dire Straits een jaar later een logische naam voor de Pinkpop-programmering. De organisatie van het festival, dat toen nog plaatsvond in Geleen, haalde voor de 1979-editie meer grote artiesten binnen. Twee daarvan, de progrockers van Rush en hitmachine The Police, wisten later net als Dire Straits hele stadions te vullen. Verder gaven Masada, Average White Band, Elvis Costello en reggaezanger Peter Tosh acte de présence. Die laatste zou zijn lied (You Gotta Walk) Don’t Look Back uitvoeren met de duetpartner die ook op de singleversie te horen is: Mick Jagger. Dat ging helaas niet door. De Stones-zanger was wel aanwezig op het festival, maar kwam op het laatste moment toch niet het podium op.

Mark Knopfler en zijn Dire Straits traden gelukkig wel gewoon op tijdens de tiende editie van Pinkpop, ook al was de band volgens het commentaar bij onderstaande video enorm zenuwachtig voor deze show. Het festival, dat zo’n 50,000 bezoekers trok, vond ruim een week voor de release van het tweede album Communiqué plaats en de setlist was uiteraard gevuld met nummers van die lp en de voorganger. Als we Setlist.fm mogen geloven, werd de grote klapper Sultans Of Swing die dag niet gespeeld. Wel bracht Dire Straits een nieuwe hit ten gehore: Lady Writer. Een gefilmde uitvoering daarvan kun je hieronder bekijken, samen met backstagebeelden en een kort fragment uit In The Gallery.

Overigens gaf ‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets vorig jaar aan Dire Straits graag terug te zien op zijn festival tijdens de vijftigste editie in 2019. We helpen het je hopen, Jan!