De Amerikaanse rocker Tom Petty viert vandaag zijn 66ste verjaardag. Thomas Earl Petty, zoals in zijn paspoort staat, is bekend als frontman van The Heartbreakers, maar ook als bandlid van de Traveling Wilburys. In die supergroep was de zanger de ‘halfbroer’ van George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynne en Bob Dylan. Met die laatste, de Nobelprijswinnende tekstdichter, reisde Petty eerder al de wereld over.

In 1986 en 1987 toerde Dylan met Tom Petty & The Heartbreakers. In tegenstelling tot wat Dylan twee decennia eerder met The Band deed, waren er tijdens deze tournees geen gescheiden setlists. Beide artiesten speelden hun eigen nummers, die in één speellijst waren vervlochten. Daarbij golden Petty en zijn mannen als begeleidingsband van Dylan; bij hun eigen nummers stapte de bard uit Minnesota van het podium af.

Het waren jaren waarin Dylan en Petty veel samen speelden. Zoals bijvoorbeeld op Farm Aid, een festival ten behoeve van Amerikaanse boeren. Dit evenement werd opgetuigd door countrylegende Willie Nelson, nadat Dylan tijdens Live Aid (voor Ethiopië) had voorgesteld een deel van de opbrengst voor de eigen lijdende boeren te gebruiken.

De tournee die Petty en Dylan in 1986 deden, werd de True Confessions Tour genoemd. Bij Dylan kroop het bloed waar het niet gaan kon: ook van deze tournee verscheen een heuse muziekfilm: Hard To Handle. De tour leidde langs steden in Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Hard To Handle werd gefilmd tijdens de Sydney-shows van 24 en 25 februari. Tegenwoordig is een aantal van deze gezamenlijke optredens via zogenaamde grijze cd’s op de markt te krijgen. Dat zijn albums die niet door de eigen platenmaatschappij worden uitgegeven, maar ook niet verboden kunnen worden. Zo is onder meer het optreden in Sydney, Australië (februari ’86) en een radio-show uit hetzelfde jaar op de markt uitgebracht.

Zonder Petty geen ‘nieuwe Dylan’ – en dus ook geen Nobelprijs voor de Literatuur voor de bard? Dat is misschien wel iets teveel van het goede. Maar de halfbroers deelden de podia met veel plezier.