Al weer een kwart eeuw geleden trad Eric Clapton op bij MTV, voor zijn legendarische Unplugged-concert. In iets meer dan een uur tijd passeerden bekende en minder bekende nummers de revue. Met als absolute klassiekers de akoestische versie van Layla, maar ook het indrukwekkende Tears In Heaven. Beide zijn succesvolle singles geworden.

Tears In Heaven schreef Clapton naar aanleiding van de dood van zijn vierjarige zoontje Connor. Hij viel uit een raam van een 53 verdiepingen hoge wolkenkrabber in New York. Dit nummer verscheen in 1991 op de soundtrack voor de film Rush van regisseuse Lili Fini Zanuck. Layla, één van de grootste rock-nummers van Clapton, blijft in de akoestische versie net zo overeind staan als het origineel.

Behalve deze twee songs staan op Claptons Unplugged-album ook verwijzingen naar de blues- en folktraditie. Wat te denken van bijvoorbeeld Nobody Knows You When You’re Down and Out van Jimmy Cox, Rollin’ And Tumblin’ van Muddy Waters en San Francisco Bay Blues van Jesse Fuller. Overigens werd ‘Slowhand’ eind vorig jaar nog voor het gerecht gedaagd vanwege dit optreden bij de voormalige muziekzender. Inzet van dit rechtsgeding zijn de royalties voor het nummer Alberta, een Clapton-versie van Corrina, Corrina. Ten onrechte schreef Clapton het arrangement van deze traditional toe aan Lead Belly, terwijl het hierbij gaat om Armenter “Bo Carter” Chatmon.

Zo’n rechtsgeschil doet natuurlijk niets af van de kwaliteit van het optreden. Vijfentwintig jaar geleden trad Clapton op in de Bray Film Studios in het Britse Windsor. Ruim drie jaar geleden, oktober 2013, verscheen het optreden opnieuw, onder de titel Unplugged: Expanded & Remastered. Een cd en dvd met het hele optreden, aangevuld met zes extra nummers (waaronder liefst tweemaal My Father’s Eyes) plus een kijkje achter de schermen.