Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat een van de grote iconen uit de hardrock, Phil Lynott, overleed. Reden voor ons om terug te blikken op een schitterend gastoptreden van de Thin Lizzy-frontman bij een concert van een andere zeer gemiste rockheld: Gary Moore. Én we zien hoe het er backstage aan toeging bij de twee bevriende muzikanten.

De samenwerking tussen deze twee rockers is natuurlijk niet uniek. Gary Moore sloot zich immers meerdere keren aan bij Thin Lizzy en de twee heren werkten ook mee aan elkaars soloplaten. Zo horen we de legendarische stem en bas van Phil Lynott in de weemoedige ballad Parisienne Walkways op Moore’s lp Back On The Streets uit 1978. Dat nummer, met een van de mooiste gitaarmelodieën uit de rockgeschiedenis, werd een grote hit in Engeland.

Op 17 december 1984 nam Lynott de basgitaar en microfoon in handen tijdens een concert van Moore in de Ulster Hall in Belfast, om vervolgens misschien wel de allerbeste uitvoering van Parisienne Walkways in te zetten. Ook leuk: in het filmpje daaronder zien we bijzondere backstagebeelden van dezelfde dag, waaruit blijkt hoe goed de twee muzikanten het met elkaar konden vinden. Moore had zichzelf net boven zijn oog gesneden toen hij iets te wild met zijn gitaar omging. Lynott neemt een kijkje en concludeert droogjes: “He is a bit too much trouble.”