Hier in Nederland houden we ons er niet echt mee bezig, maar veel Amerikanen kijken uit naar de Super Bowl XLVIII die morgen losbarst. Wat de jaarlijkse American Football-finale (soms) wel interessant maakt voor degenen die niets met de sport hebben, zijn de muzikale halftime shows. Zoals die van vijf jaar geleden, toen Bruce Springsteen met zijn E Street Band voor het nodige spektakel zorgde.

De afgelopen jaren hebben er nogal wat grote namen opgetreden voor de Super Bowl. Zo gaven onder meer Paul McCartney (2005), The Rolling Stones (2006), Prince (2007), Tom Petty & The Heartbreakers (2008) en The Who (2010) wervelende shows weg tijdens de rust van de wedstrijden, terwijl voor dit jaar Red Hot Chili Peppers gestrikt is.

Precies vijf jaar geleden, op 1 februari 2009, liet Bruce Springsteen zich eindelijk overhalen om een kwartiertje de footballfans te vermaken. Eindelijk, want The Boss had het aanbod eerder afgewezen. “Het voelde niet helemaal juist”, verklaarde de rocker. Tijdens een persconferentie gaf Springsteen overigens ook toe weinig met American Football op te hebben: “Ik weet er helemaal niets van. Ik heb het eens in mijn achtertuin gespeeld in de zomer van 1958, maar sindsdien is het er niet veel meer van gekomen.”

Kort voor het optreden in het Raymond James Stadium in Florida was Springsteens album Working On A Dream verschenen en een Super Bowl-optreden was natuurlijk een prachtige gelegenheid om de plaat te promoten. Met zijn vertrouwde E Street Band – toen nog met wijlen ‘Big Man’ Clarence Clemons – deed The Boss in zekere zin wat Queen in 1985 deed tijdens Live Aid: in korte tijd, in hoog tempo een aantal publieksfavorieten afwerken, voorzien van het nodige spektakel.

Na een introductie van The E Street Band door verschillende footballspelers barstte een overrompelend minioptreden los met Tenth Avenue Freeze-Out, waarbij overduidelijk werd dat Springsteen de juiste man was voor een massaal bekeken show als deze. De gebruikelijke interactie met het publiek, flink wat vuurwerk en een koor werden uit de kast getrokken tijdens energieke vertolkingen van Born To Run, Working On A Dream en Glory Days, waarin de tekst voor de gelegenheid werd aangepast: “I had a friend was a big football player back in high school”.

Wie in Amerika nog niet doorhad dat Bruce Springsteen een van de grootste muzikanten én entertainers aller tijden is, was waarschijnlijk na deze avond volledig overtuigd.