Het was het eerste concert van The Beatles in jaren en zou ook voorgoed het laatste blijken: op 30 januari 1969 klom de band op het dak van het Apple-hoofdkwartier voor een optreden dat bekend zou komen te staan als het Rooftop Concert.

Het optreden was onderdeel van de Get Back-sessies, waarvan de registraties later het album en de film Let It Be zouden gaan vormen. Het idee van die opnames was om muzikaal gezien back to basics te gaan en nummers te maken die live uitvoerbaar waren, in tegenstelling tot de met overdubs en studio-effecten doorspekte tracks die de band de jaren daarvoor had gemaakt.

Het hoogtepunt van de sessies (en de film) zou een concert moeten worden waarvoor verschillende locaties werden overwogen: van een kroeg tot de Sahara. Mede vanwege het feit dat het geheel nogal moeizaam verliep (omdat de verhoudingen tussen de bandleden op een dieptepunt waren gekomen) werd uiteindelijk besloten het dak van het Applegebouw te gebruiken.

De band speelde nummers die uiteindelijk op Let It Be zouden verschijnen, waarvan sommigen in meerdere takes: Get Back (drie keer), Don’t Let Me Down (twee keer), I’ve Got A Feeling (twee keer), One After 909 en Dig A Pony. Opnames van die laatste drie nummers kwamen uiteindelijk ook op Let It Be terecht en de laatst gespeelde versie van Get Back (waarmee het allerlaatste optreden van The Beatles werd afgesloten) dook in 1996 op op Anthology 3. Voor Let It Be…Naked (2003) werden de opnames van Don’t Let Me Down gebruikt.

Op last van de politie werd het optreden uiteindelijk gestaakt: mensen bleven op straat hangen om te kijken en luisteren, het verkeer liep vast en er kwamen klachten vanwege geluidsoverlast binnen. Toen de agenten al op het dak waren aangekomen, speelde de band toch nog even door en paste Paul McCartney een tekstpassage in Get Back aan om aan te sluiten op de situatie: “You’ve been playing on the roofs again, and you know your Momma doesn’t like it, she’s gonna have you arrested!” Het was uiteindelijk John Lennon die het concert afsloot met de legendarische woorden “I’d like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we’ve passed the audition.”