De Nederlandse gitaartrots Adrian Vandenberg is vandaag 60 geworden. Met zijn eigen formatie Vandenberg en als lid van Whitesnake hield hij zich moeiteloos staande tussen de beste hardrockgitaristen buiten onze landsgrenzen. Zo zorgde hij met niemand minder dan virtuoos Steve Vai voor spektakel tijdens een hier uitgelicht concert van Whitesnake uit 1990.

Het verhaal van Vandenbergs bijdrage aan Whitesnake’s album Slip Of The Tongue (1989) is beroemd. Met frontman David Coverdale had hij sterke songs als Now You’re Gone, Sailing Ships en Slip Of The Tongue geschreven voor de opvolger van het succes Whitesnake (1987). Net voordat de gitaarpartijen voor de plaat opgenomen werden, blesseerde Vandenberg zijn pols en was hij niet in staat de opnames te voltooien.

Een vervanger was snel gevonden. Steve Vai, het snarenwonder dat eerder met Frank Zappa en David Lee Roth werkte, drukte zijn stempel op de songs die eigenlijk voor Vandenberg bedoeld waren. Slip Of The Tongue leverde Whitesnake opnieuw een succesvolle plaat op, met onder meer de hit Fool For Your Loving.

Voor een tour ter promotie van de plaat was Vandenberg gelukkig wel weer opgeknapt. Vai, die kort voor de show tijdens het Monsters Of Rock-festival in Donington zijn invloedrijke soloalbum Passion And Warfare had uitgebracht, werd echter niet zomaar vervangen. De concertgangers werden dus verwend met niet één, maar twee fantastische gitaristen in de band.

Het in 2011 op cd en dvd uitgebrachte concert bevat uitvoeringen van onder meer Here I Go Again, Fool For Your Loving en Slide It In, met ook David Coverdale, bassist Rudy Sarzo en de onlangs teruggekeerde drummer Tommy Aldridge in topvorm. De twee gitaristen krijgen beiden een solomoment tijdens de show. Zo voert Vandenberg zijn Flying Dutchman Boogie uit, en komt Vai later in de show met de verbluffende instrumental For The Love Of God. Gitaarfanaten zullen dit concert watertandend aanschouwen.