The Monster Is Loose heet het derde en afsluitende album uit de Bat Out Of Hell-reeks van Meat Loaf. Deze plaat is vandaag toe aan zijn tiende verjaardag. Het is de enige aflevering uit deze reeks waarmee Meat Loaf niét heeft samengewerkt met schrijver en producer Jim Steinman – enkele strubbelingen lagen ten grondslag aan de verwijdering tussen de twee mannen.

De samenwerking tussen Marvin Lee Aday, zoals Meat eigenlijk heet, en Steinman gaat al terug naar 1977, toen Bat Ouf Of Hell verscheen. Met dit tweede album vestigde Meat Loaf zijn naam als entertainer, mede dankzij de hit Paradise By The Dashboard Light, met Ellen Foley op zang. De titel van deze lp en de albumreeks, zou afgeleid kunnen zijn van het Griekse toneelstuk De Vogels van Aristophanes (414 voor Christus).

In 1993 kwam er een vervolg op dit album, Bat Out Of Hell II: Back Into Hell, met de hitsingle I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That). En weer dertien jaar later kwam dus deel 3: The Monster Is Loose. In 2001 begonnen Steinman en Meat Loaf met de voorbereidingen op dit album. Maar door ziekte moest Steinman in 2004 de samenwerking (tijdelijk) stopzetten. Meat Loaf was hier niet blij mee en ging verder met de nieuwe plaat. De teksten kwamen van de zanger zelf, de productie was in handen van Desmond Child, die eerder samenwerkte met onder meer KISS, Aerosmith, Bon Jovi, Dream Theater en Ricky Martin.

Desalniettemin zijn van de veertien nummers op dit album zeven van Steinman. De ruzies, rechtszaken en strubbelingen werden tijdens het opnameproces tussen 2005 en ’06 bijgelegd. Het titellied van het album komt van de hand van John 5, Desmond Child en Nikki Sixx, Bad For Good (van Steinman) is met Queen-gitarist Brian May en drie nummers zijn een duet met een dame (It’s All Coming Back To Me Now met Marion Raven, What About Love? met Patti Russo en “he Future Ain’t What It Used To Be met Jennifer Hudson).

Tien jaar oud is het tiende studioalbum van Meat Loaf. In het afgelopen decennium heeft de zanger afscheid van het publiek genomen, om inmiddels weer langzamerhand op zijn zelfgekozen pensioen terug te komen: de man is weer aan het toeren geslagen. The Monster is Loose.