Zoals Lindsey Buckingham afgelopen week aankondigde tijdens een concert in Philadelphia, verschijnt binnenkort eindelijk nieuw materiaal van Fleetwood Mac op een ep. Het laatste studiowerk van de band tot op heden is Say You Will. Dat album kwam precies tien jaar geleden uit.

De beroemde line-up van Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, John McVie en Mick Fleetwood heeft na het megasucces Tango In The Night (1987) nooit meer gezamenlijk een studioalbum opgenomen. Buckingham werkte niet mee aan Behind The Mask (1990) en op Time (1995) was ook Stevie Nicks niet te horen, hoewel de ‘Rumours line-up’ in 1993 nog optrad tijdens de inauguratie van Bill Clinton.

Groot was de vreugde van veel fans toen de vijf leden toch weer bij elkaar kwamen. Een optreden in mei 1997 resulteerde in het geslaagde livealbum The Dance. De reünie was van korte duur, want Christine McVie verliet de band een jaar later. Fleetwood Mac moest het in het vervolg zonder een van de belangrijkste songwriters en vocalisten doen.

Toch is McVie nog te horen op Say You Will, het eerste studioalbum na Time. Ze was niet teruggekeerd, maar had meegespeeld op enkele tracks die oorspronkelijk voor een soloalbum van Lindsey Buckingham bedoeld waren. Haar bijdragen aan deze twee tracks (Steal Your Heart Away en Bleed To Love Her) waren gewoon intact gelaten voor een nieuw Fleetwood Mac-album.

Alle nummers op Say You Will werden geschreven door Buckingham en Nicks (soms met anderen). Achteraf gezien was het misschien beter geweest om minder tracks op de plaat te zetten, want lang niet alle achttien nummers zijn echt memorabel. Toch staan er weer enkele catchy, typische Fleetwood Mac-songs op die niet veel onderdoen voor het beste werk van vroeger. Vooral de door Nicks geschreven titelsong is een van de beste songs uit het oeuvre. Hierin waren ook de dochters van Nicks (Jessica) en John McVie (Molly) te horen als achtergrondzangeressen. Interessant is ook de Bob Dylan-cover Love Minus Zero/No Limit die aan een limited edition van het album werd toegevoegd.

Say You Will, verschenen op 15 april 2003 in Amerika, is geen essentiële Fleetwood Mac-plaat en was misschien wel veel beter geweest als McVie nog bij de band had gezeten en een gedeelte van de songs had geschreven. Toch was het album stukken beter dan de twee voorgangers. Binnenkort verschijnt dus een ep met nieuw werk van dezelfde bezetting, waar wij erg benieuwd naar zijn. Op Say You Will stonden te veel tracks, maar met de lengte van een ep zou de band wel eens in staat kunnen zijn een van de allerbeste releases van dit jaar af te leveren.