Al weer tien jaar geleden verscheen de film Heart Of Gold van Neil Young. De regie is in handen van de Amerikaanse filmmaker Jonathan Demme, de muziek is uiteraard van de Canadese muzikant. Heart Of Gold is een liveregistratie van Youngs promotietournee voor diens album Prairie Wind, maar de titel verwijst naar de hit van Harvest uit 1972.

De film is qua opzet vergelijkbaar met andere rockdocumentaires als The Last Waltz (The Band) en Shine A Light (The Rolling Stones). In de film geven de betrokken muzikanten hun beschrijvingen van het concert. Of eigenlijk, de twee concerten. Want de film verslaat twee avonden: 18 en 19 augustus 2005 in het Ryman Auditorium in Nashville, Tennessee.

Tijdens het concert worden in feite twee sets gespeeld. De eerste setlist bestaat uit nummers van Prairie Wind, de jongste plaat tot dan toe, waarvoor Young met zijn begeleidingsband op tournee is. Tijdens deze set zingt de singer-songwriter onder meer een duet met Emmylou Harris (This Old Guitar). In deel twee van het optreden speelt Young songs die hij in Tennessee heeft opgenomen.

Zo passeren onder meer The Needle And The Damage Done, Old Man en het titelnummer van de film de revue. Tijdens de aftiteling speelt de langbehaarde Canadees The Old Laughing Lady, zittend in een stoel voor een lege zaal. Het nummer The Needle And The Damage Done staat ook als bonusnummer op de dvd-uitgave, maar dan in de versie zoals ome Neil het speelde tijdens de Johnny Cash Show in 1971.

Heart Of Gold viert vandaag zijn tiende verjaardag. Misschien dat dit tweede lustrum een aanleiding is om de film opnieuw uit te brengen; in 2005 verscheen de documentaire in beperkte oplage.