Aan het begin van de nieuwe eeuw bracht The Beatles een verzamel-cd uit met de grootste hits. 1 heette het album van de populairste Britse band van de vorige eeuw. Geen slechte titel voor de mannen uit Liverpool: veel van wat zij op single uitbrachten, kwam op de hoogste hitnotering te staan. 27 keer nummer 1, dat leidt terecht tot de weinig bescheiden albumtitel.

Tussen The Rolling Stones en The Beatles is de eeuwige strijd welke band de beste popgroep van de Britse eilanden is. Over smaak valt uiteraard niet te twisten. Maar als het gaat om de populariteit tussen de rivaliserende bands, doet de groep uit Liverpool een goede poging. In 2000 verscheen de verzamelaar ‘1’.

In het decennium dat de vier mannen actief waren als The Beatles (jaren zestig), scoorde de band vrijwel aan de lopende band nummer 1-hits. Hun nummer Love Me Do betekende in 1962 de eerste top-notering, acht jaar later volgde met The Long And Winding Road de laatste hitsingle in de actieve bezetting. De nummers zijn vooral van de hand van frontmannen John Lennon en Paul McCartney; alleen Something is geschreven door een andere Beatle (George Harrison).

Voor Apple, de platenmaatschappij van The Beatles, was 2000 een goede gelegenheid om 27 van die nummer 1-noteringen nogmaals op één schijf te zetten en uit te brengen: precies dertig jaar na het uiteenvallen van de band. Wie na die drie decennia de nummers opnieuw hoort, weet dat geen enkele song aan kracht heeft ingeleverd: de muziek zit uitstekend in elkaar en de harmonieuze zang van de vocalisten staat nog steeds als een huis.

Naast de genoemde opener en afsluiter ontbreken ook Help!, Hey Jude, Yesterday en A Hard Day’s Night niet. Om over de overige 21 nummers maar te zwijgen. Ook na al die jaren blijven de songs overeind staan.

Waarmee de Lennon-McCartney-composities een melkkoe blijven. Voor Apple genoeg aanleiding om deze cd dit jaar opnieuw uit te brengen. Maar dan in een luxe versie met onder meer een dvd/blue ray-schijfje.