Op 25 februari 2005 bracht Golden Earring het laatste deel van de succesvolle reeks ‘unplugged’-albums uit. De opnames voor dit live-album vonden plaats in zaal Panama in Amsterdam in juni 2004.

In de biografie Hay vertelt zanger Barry Hay dat Golden Earring er begin jaren ’90 financieel niet zo florissant voor stond en de akoestische albums en de daarbij horende optredens goed voor het huishoudboekje waren. Daarnaast was het voor de band ook een mooie creatieve uitdaging om bekende en minder bekende nummers uit het repertoire in een nieuw jasje te steken.

Op The Naked Truth III heeft de band weer een mooie selectie uit zijn muziekgeschiedenis gemaakt. De meest bekende nummers , zoals Radar Love, Twilight Zone en When The Lady Smiles, stonden al op deel I en II. Desondanks staan er genoeg herkenbare nummers op deel III: de Earring heeft in vijftig jaar genoeg hits gemaakt om ook een deel IV of V te vullen.

Het album opent met Angel, een albumnummer van Face It uit 1994. Albumnummers als Need Her, The Thief, Lost And Found of Will & Mercy komen in de akoestische bewerking prachtig uit de verf. Op dat moment meer recente nummers als Albino Moon of Colour Blind, dat Hay schreef ter nagedachtenis aan Herman Brood, passen goed in het geheel.

De single van het album, I’ve Just Lost Somebody, ooit in 1968 geschreven door Rinus Gerritsen, werd door de band opgedragen aan een fan die bij een tragisch auto-ongeluk in Rijswijk om het leven kwam.

Bekendere hits als Vince Taylor, Sleepwalking, Kill Me (Ce Soir) en Holy Holy Life zijn van eenzaam hoog niveau. De kwaliteit van dit live-album is buitengewoon. Golden Earring heeft zich altijd prettiger gevoeld op het podium dan in de studio, dat is duidelijk te horen. Tegelijk hebben de technici en de productie een geweldige job geleverd.

Een aantal jaar geleden zei Barry Hay dat er zeer waarschijnlijk geen nieuw studioalbum van Golden Earring zou verschijnen: “Te veel gedoe”. In vijftig jaar albumgeschiedenis van de Earring zitten zoveel mooie nummers, wanneer je The Naked Truth III nu beluistert, word je nieuwsgierig naar meer van die tracks in een nieuwe bewerking. Wie weet, misschien komt er ooit nog een Naked deel IV?