Veel Van Halen-fans willen er waarschijnlijk liever niet aan herinnerd worden, maar precies 15 jaar geleden verscheen de flop Van Halen III. Deze plaat, de enige met Extreme’s Gary Cherone als frontman, werd door critici neergesabeld en heeft een reputatie als een van de slechtste albums uit de classic rock-geschiedenis.

Ook onze helden uit de classic rock slaan de plank af en toe mis. Twijfelachtig zijn bijvoorbeeld de reputaties van Emerson, Lake & Palmer’s Love Beach of Lou Reed & Metallica’s Lulu. Voordat Van Halen III op 17 maart 1998 uitgebracht werd, had Van Halen nooit een slechte plaat gemaakt. Het avontuurtje met Gary Cherone (ex-Extreme) leverde echter een bijzonder teleurstellende plaat op na het uitstekende laatste album met Sammy Hagar (Balance, 1995).

Voordat Cherone als leadzanger bij Van Halen kwam, was David Lee Roth teruggekeerd, waarmee de originele bezetting tijdelijk weer compleet was. Deze reünie resulteerde in twee niet meer dan redelijke nieuwe songs op de compilatie Best Of Volume 1 (1996).

De keuze voor Cherone als Roth’s opvolger was een begrijpelijke. Extreme was duidelijk door Van Halen geïnspireerd, en op albums als Pornograffitti (1990) en het meesterlijke III Sides To Every Story (1992) bewees hij zich een prima rockzanger. Met zijn vocalen op Van Halen III was dan ook weinig mis. Het waren vooral het slappe songmateriaal en de beroerde productie die deze plaat deden mislukken.

Gelukkig bleken niet alle songs Van Halen-onwaardig. Josephina, Without You en Fire In The Hole (gebruikt in de openingsscene van de vierde Lethal Weapon-film) waren in potentie aardige nummers waar de band helaas niet alles uit wist te halen. Opmerkelijk genoeg was vooral het gitaarwerk van de doorgaans zo verbazingwekkende Eddie Van Halen erg ongeïnspireerd, waardoor er nog maar weinig te beleven viel op het album. Het dieptepunt was misschien wel de ballad How Many Say I, waarin Van Halen – niet al te succesvol – probeerde te zingen.

Van Halen III was een jammerlijke mislukking en niet geheel verrassend kwam er geen opvolger met Cherone. Ook stond geen enkele track van de plaat op de volgende Van Halen-release, de compilatie The Best Of Both Worlds (2004). Cherone keerde terug naar Extreme en Van Halen maakte pas in 2012 een nieuw studioalbum: A Different Kind Of Truth, met David Lee Roth terug in de line-up. Met een comeback van dat formaat is de misser Van Halen III de band vergeven.