Groot was de vreugde van veel Led Zeppelin-fans toen Jimmy Page en Robert Plant in 1994 weer samen optraden. Na het livealbum No Quarter en een wereldtournee besloot het duo ook nog eens een studioplaat op te nemen. Op 21 april 1998 verscheen Walking Into Clarksdale, dat haast niet aan de verwachtingen van fans en critici kon voldoen.

Sinds het uiteenvallen van Led Zeppelin hadden Page en Plant voor slechts enkele gelegenheden in de studio samengewerkt. Zo was er begin jaren tachtig het project The Honeydrippers van Plant. In o.a. de hitsingle Sea Of Love speelde zijn voormalige Led Zep-bandmaat gitaar. Later in het decennium waren ze op elkaars soloalbums te horen: Page’s Outrider en de vierde soloplaat van Plant: Now And Zen. Beide verschenen in 1988.

Een volledig album met nieuw materiaal van de twee rockgoden verscheen dan eindelijk in 1998, nadat eerder het livealbum No Quarter: Jimmy Page & Robert Plant Unledded een goede indruk bij fans en critici had achtergelaten. Walking Into Clarksdale, met een hoesfoto van Anton Corbijn, werd echter wat lauw ontvangen, terwijl er achteraf gezien genoeg sterke songs op staan.

Voor de twaalf tracks op het album kreeg het duo ondersteuning van bassist Charlie Jones en de inmiddels overleden drummer Michael Lee (o.a. The Cult), en het geheel werd opgenomen door de beroemde geluidstechnicus Steve Albini. Het album heeft opvallend veel kalme momenten, waarin vooral Plant schittert. Op het songmateriaal valt weinig aan te merken: hoogtepunten zijn onder meer de stevige opener Shining In The Light, de single Most High (onderscheiden met een Grammy Award) en het emotionele Blue Train. Zie ook onze lijst met de tien beste tracks van Jimmy Page buiten Led Zeppelin.

Wie een plaat op het eenzaam hoge niveau van Led Zeppelin verwacht, zal logischerwijs minder enthousiast zijn over Walking Into Clarksdale. Kort na het verschijnen leek de plaat al snel weer vergeten. In Nederland kwam de cd niet eens de album top 50 binnen. Totaal onterecht, want de enige volledige studioplaat van Page en Plant als duo wordt met iedere luisterbeurt beter. Volgens Page was er zelfs materiaal geschreven voor een opvolger, maar wellicht heeft de matige ontvangst van Walking Into Clarksdale het duo ervan weerhouden om zich weer aan een studiorelease te wagen. Gelukkig vonden ze elkaar weer voor de op Celebration Day (2012) vastgelegde Led Zeppelin-reünie.