In 2000 verscheen Silver & Gold van Neil Young. De Canadees nam voor de opnames ruim de tijd: twee jaar lang werkte hij aan zijn vierentwintigste studioalbum. Vandaag viert deze plaat zijn vijftiende verjaardag. Vijftien jaar nog maar – als je de muziek hoort, zou je je wanen in de countryrock van de jaren zeventig.

Niets is minder waar. Hoewel Silver & Gold sterk doet denken aan bijvoorbeeld het sterke album Harvest of het net zo uitstekende Comes A Time, gaat deze plaat wel echt over de Neil Young van ‘nu’. De meestergitarist bezingt hoe hij ouder wordt, een meer ‘compleet’ mens is en de manier waarop hij terugkijkt op zijn leven.

In het nummer Buffalo Springfield Again laat Young merken dat hij een reünie met zijn oude vrienden wel ziet zitten: ‘Like to see those guys again/And give it a shot’, zingt Young. Pas tien jaar later komt die reünie van Buffalo Springfield; misschien wat aan de late kant, omdat twee originele leden (bassist Bruce Palmer en drummer Dewey Martin) dan al zijn overleden.

Silver & Gold is een soloalbum van Young, zonder hulp van zijn vaste begeleidingsband Crazy Horse. Toch hoeft Young niet te twijfelen aan zijn band, bestaande uit onder andere bassist Donald “Duck” Dunn en drummer Jim Keltner. Co-producer Ben Keith speelt de slide guitar en Emmylou Harris en Linda Ronstadt verzorgen de achtergrondzang bij het nummer Red Sun.

De hoes is gemaakt door Amber, de dochter van Young. Zij maakte een foto van haar vader, met haar Game Boy Camera. Het geeft een pixelerige albumhoes: fysiek is Young niet goed te zien op Silver & Gold, maar inhoudelijk is Young duidelijk aanwezig. Gelukkig maar.