Na 25 jaar kwam er in 1995 weer een officiële nieuwe single van The Beatles: Free As A Bird. Het nummer verscheen op het eerste deel van de driedelige Anthology-cd’s, met nooit eerder (officieel) uitgebrachte outtakes, demo’s en andere opnames van de band.

De single Free As A Bird was bedoeld als promo voor de dubbel-cd Anthology 1 en de documentaire The Beatles Anthology, waarin Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, en andere direct betrokken vertellen over de carrière van The Beatles tot de breuk in 1970.

Net als de latere single Real Love was Free As A Bird een demo die John Lennon in 1977 in het Dakota gebouw in New York opnam in zijn huiskamer. Paul McCartney vroeg aan Lennon’s weduwe Yoko Ono of zij opnames beschikbaar wilde stellen voor de andere drie overgebleven ex-Beatles, zodat zij deze konden bewerken. Bij de inhuldiging van John Lennon in de Rock & Roll Hall Of Fame in 1994 overhandigde Yoko de tapes aan McCartney.

In eerste instantie werd de vaste Beatlesproducer George Martin gevraagd om weer de productie voor zijn rekening te nemen, maar dat wees hij vriendelijk af. George Harrison adviseerde toen om Jeff Lynne te vragen. Met hem had Harrison eerder samengewerkt in 1987 met opnames voor zijn comebackalbum Cloud Nine, en met de Traveling Wilburys. Voor Jeff Lynne ging hiermee een grote wens in vervulling: samenwerken met de overgebleven Beatles. De opnames vonden plaats in McCartney’s eigen studio in Sussex.

De single kreeg wisselende kritieken. Toch werd het een redelijk grote hit. In Groot-Brittanië kwam het nummer terecht op de tweede positie in de hitlijsten. Aan de andere kant van de Oceaan kwam het tot de zesde plek. Hier in Nederland haalde Free As A Bird de tiende plaats. De cd-single werd aangevuld met take 9 van I Saw Her Standing There, een outtake van This Boy, en het kerstnummer Christmas Time (Is Here Again).

Het nummer vertoonde wel veel gelijkenissen met Remember (Walking In The Sand) van The Shangri-Las uit 1964. Toch kwam er geen rechtszaak vanwege plagiaat.

Voor Free As A Bird werd een videoclip gemaakt door regiseur Joe Pytka. In de video zijn allemaal verwijzingen verwerkt naar de Beatles-geschiedenis, en naar Beatlesongs als Eleanor Rigby, The Fool On The Hill, She’s Leaving Home en A Day In The Life. In 1997 won de videoclip een Grammy Award in de categorie ‘Best Short Form Music Video’.