Queens Of The Stone Age, vaak afgekort tot QOTSA, bracht precies twintig jaar geleden met Rated R een album uit waarvan voorspeld werd dat er jaren later nog over gesproken zou worden.

Aan het begin van de nieuwe eeuw was de spoeling van classic rockbands vrij dun. Tegelijk was van de grungebands eigenlijk alleen Pearl Jam nog succesvol. Toch kwam er in 2000 veel goede nieuwe rockmuziek uit van bands als Linkin Park, Limp Bizkit of shockrocker Marilyn Manson. Toen was daar ook ineens het vrij onbekende Queens Of The Stone Age met Rated R, een van de meest ongewone en originele rockalbums in een lange tijd.

De stonerrockband uit Californië bestaat uit eigenlijk maar uit één vast lid, gitarist en zanger Josh Homme. In die tijd werkte er verschillende muzikanten mee van Kyuss, Soundgarden, Pearl Jam en Screaming Trees. Homme zorgde als een soort mastermind op de achtergrond dat het geheel ook nog als een band klonk.

Rated R opent met Feel Good Hit Of The Summer, waarin Homme’s verzameling van recreatieve drugs passeert. Op de achtergrondzang zingt Rob Halford van Judas Priest mee, die in de naastgelegen studio aan het werk was. The Lost Art Of Keeping A Secret is een bescheiden hitje. Sterke nummers als Better Living Though Chemistry en het mooie, door Mark Lanagan van Screaming Trees gezongen, In The Fade, vallen op. Lanegan horen we in de jaren daarop terecht nog vaak zingen bij Queens Of The Stone Age. De productie  van Homme en Chris Goss (van Pearl Jam) is lekker direct en vooral niet te glad. Elk nummer van de plaat gaat net weer een beetje een andere, onverwachte kant op. Soms snoeiharde metal, daarna melodieus en dan ineens weer psychedelisch. Het totaalplaatje maakt dermate veel indruk dat elke luisteraar begrijpt dat Queens Of The Stone Age een blijvertje is. En dat zal ook blijken, na hun meesterwerk Songs For The Deaf uit 2002 bevestigt de band definitief zijn positie als een van de meest toonaangevende rockbands van het nieuwe millennium.