Het album Made In Heaven van Queen wordt op 6 november 1995 uitgebracht. Het is de vijftiende en laatste studioplaat onder de bandnaam en het laatste waaraan zanger Freddie Mercury en bassist John Deacon hebben meegewerkt.

Het album bestaat uit opnames die vanaf 1991 gemaakt zijn na de release van het album Innuendo (het laatste dat Mercury nog meemaakte, hij overleed op 24 november 1991), overgebleven demo’s en Queen-versies van solonummers van de bandleden. Het album werd op cd (speelduur 70:21), lp en cassette (speelduur 47:45) uitgebracht.

Freddie wilde zoveel mogelijk materiaal opnemen, dat de band dan later zou kunnen gebruiken; van hem werden dan ook vooral zangpartijen vastgelegd, ook speelde hij pianopartijen in. Hij zei de andere bandleden dat zij alles mochten doen met wat hij had opgenomen, ze kregen – zeg maar – zijn zegen en dus alle vrijheid. Brian en Roger vertelden later in interviews dat het vaak erg zwaar was om aan die opnames te werken, want ze hoorden Freddie alsof hij in de studio ernaast was, terwijl dat uiteraard niet zo was. Ondanks zijn steeds slechter wordende gezondheid wist Freddie tot vrijwel het eind heel goed te zingen.

De opnames werden gemaakt in 1980, 1983, 1984, 1987, 1988, januari-mei 1991, 18 oktober 1993-begin 1995 in de Mountain Studios (Montreux), Allerton Hill (Brian May’s huisstudio), Cosford Mill (Roger Taylors huisstudio) en de Metropolis Studio’s in Londen. Queen wordt als producer vermeld en ook de arrangementen worden aan de band toegeschreven. David Richards had de supervisie over de mix en hij deed, evenals Mack, veel werk bij de latere opnames. Assistentie kregen ze van Justin Shirley-Smith en Joshua J. Macrea, die de techniek verzorgden.

De cd eindigt met een 22 minuten durend vaarwel, opgedragen aan Mercury. Dit nummer staat niet op de albumhoes aangegeven, het is een ‘hidden track’. Daaraan voorafgaand staat nog een verborgen track, het 4 seconden durende door Freddie uitgesproken woordje Yeah!

Het album telt buiten de twee verborgen songs de volgende elf tracks:

It’s a Beautiful Day (oorspronkelijk geschreven in 1980 en toegeschreven aan Queen, maar Freddie schreef het samen met John Deacon). Dit is een door Mercury bedacht idee tijdens de opnamen van het album The Game. In 1994 vond May een opname met alleen Mercury op zang en piano terug. Samen met Taylor en Deacon heeft hij het nummer afgemaakt. Deacon schreef de outro. Deze song is in ons land bij veel mensen erg populair, vooral vanwege de ‘reclameclip’ die werd gemaakt voor de Zeehondencrèche van Lenie ’t Hart (zelf een groot Queen-fan) en waarvoor zij toestemming kreeg van Queen.

Made In Heaven (geschreven door Mercury in 1984, opnieuw opgenomen in 1994). Origineel werd deze song opgenomen door Mercury in 1983/84 voor zijn eerste soloalbum Mr. Bad Guy (1985). De overige bandleden maakten in 1994 een nieuwe versie.

Let Me Live (1983, opnieuw opgenomen in 1994, geschreven door Queen). Het originele idee kwam voort uit een jamsessie van Queen samen met Rod Stewart tijdens de opnames van het album The Works in 1983. Voor Made in Heaven hebben May, Taylor en Deacon de instrumenten opnieuw ingespeeld, en zongen May en Taylor de lege ruimtes in die Stewart eigenlijk zong.

Mother Love (1991, geschreven door Mercury en May). Dit is het laatste nummer dat Mercury opnam voor zijn dood. Omdat hij het niet helemaal kon af maken, heeft May het laatste couplet ingezongen.

My Life Has Been Saved (1989, opnieuw opgenomen in 1994, geschreven door John Deacon, al staat de hele band vermeld). Dit nummer werd oorspronkelijk uitgebracht op 9 oktober 1989 als B-kant van de single Scandal. De versie op het album Made In Heaven is een bewerking van de singleversie van 1989 met opnieuw ingespeelde muziek.

I Was Born to Love You (geschreven door Mercury in 1984, opnieuw opgenomen in 1994). Ook deze track is afkomstig van het soloalbum Mr. Bad Guy. Queen heeft dit opnieuw ingespeeld.

Heaven For Everyone (1987, opnieuw opgenomen in 1994, geschreven door Roger Taylor). Oorspronkelijk is dit een song van Taylors band The Cross dat op het debuutalbum Shove It (1988) staat. Taylor vroeg Mercury om tijdens de opname van Heaven for Everyone in 1987 een deel van de tekst te zingen. Freddie gaf wat ideeën, maar zong het zelf uiteindelijk helemaal in. Deze versie, met Taylor als achtergrondzanger bracht The Cross uit in Engeland, en werd door de Queen-leden bewerkt voor Made In Heaven. Taylor zong zelf een andere versie van het lied in die The Cross in Amerika uitbracht.

Too Much Love Will Kill You (1988, opnieuw opgenomen in 1994, geschreven door Brian May, Frank Musker en Elizabeth Lamers). Deze song werd geschreven tijdens de sessies voor het album The Miracle. De soloversie van May werd in 1992 een hit, nadat hij het had gezongen tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert op tweede paasdag 1992 in het Wembley Stadion. De versie van 1995 verschilt met die van 1988 (waar een aantal onuitgebrachte versies van circuleren op diverse bootlegs).

You Don’t Fool Me (1991). Dit is een nieuw nummer dat door Mercury in 1991 werd geschreven, na de Innuendo (album)-sessies. Deze song werd op single uitgebracht (cd, 7” en 12”) en in diverse remixen werd dit een succes, vooral in de discotheken.

A Winter’s Tale (1991) Deze nieuwe opname uit 1991 is de laatste compositie van Freddie Mercury. Ook deze song werd op single uitgebracht en bereikte in Groot Brittannië zelfs de zesde plaats in de hitparade. Bij ons was nummer 25 de hoogste notering.

It’s A Beautiful Day (Reprise) (1980/1994) Dit is een bewerking van het openingsnummer van het album.

Op de voorkant van de hoes is het beeld van Mercury te zien dat in Montreux, Zwitserland staat. Op  de achtergrond zie je het Meer van Genève en de bergen. In Montreux had Queen een eigen  opnamestudio (Mountain Studio) waar ook gedeelten van het album werden opgenomen. Ook was dit een van de favoriete plekken van Mercury. Tot ongeveer twee weken voor zijn overlijden was Mercury nog in Montreux, een stad die vooral bekend is door het jaarlijkse jazzfestival en van de Deep Purple-klassieker Smoke On The Water.

De recensies waren over het algemeen positief en de verkopen waren heel goed. In het Verenigd Koninkrijk kwam Made In Heaven op nummer 1 van de albumlijst binnen en werd daar uiteindelijk bekroond met 4x platina. In meerdere landen bereikte het album ook de nummer 1 positie: Nederland, Oostenrijk, Finland, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, Zweden en Zwitserland. In de VS werd nummer 58 bereikt op de Billboard Top 200 albumlijst. Nummer 2 bereikte het album in landen als Noorwegen, België en Frankrijk.

Het album is kortgeleden op vinyl uitgebracht als dubbel-lp, met daarop eindelijk alle tracks die wel op cd waren uitgebracht (dertien stuks dus) en voorheen niet op vinyl. Op de vierde plaatkant staat de volledige (voorheen) verborgen track, die nu 13 als titel heeft gekregen. Het album is (met gekleurd vinyl) onderdeel van de boxset met alle Queen albums.

Uiteraard is het album opgedragen aan de charismatische frontman: ‘Dedicated to the immortal spirit of Freddie Mercury’.