Voor het tweeëntwintigste studioalbum van Neil Young, Mirror Ball, werkte de Canadees samen met Pearl Jam. Een Young-Pearl Jam-album is het niet geworden; de mannen rond Eddie Vedder zijn de begeleidingsband van dienst. In slechts vier dagen werd Mirror Ball opgenomen, verdeeld over de eerste twee maanden van 1995.

Neil Young en Pearl Jam zouden begin 1995 een gezamenlijk optreden verzorgen voor een pro-abortus-organisatie. Anderhalve week eerder dook Young de studio in bij de mannen van Pearl Jam, waarbij de groep een aantal nieuwe Young-nummers op de tape zetten. De opnames werden volgens goed gebruik live opgenomen – geen gedoe met verschillende sporen en dergelijke. Rond de nummers is het te horen dat de opnames live plaats vonden: sommige gesprekjes zijn te horen.

Vrijwel alle nummers voor dit album werden tijdens het opnameproces geschreven door Neil Young. Alleen de opener Song X en Act Of Love, beiden met abortus als onderwerp, waren al eerder klaar. Het nummer Peace And Love is door Young en Pearl Jam-frontman Eddie Vedder geschreven, waarbij de laatstgenoemde ook de lead vocals op zich neemt.

Vedder was tijdens de opnamesessies niet veel aanwezig. De zanger had te maken met een stalker, waardoor het verlaten van zijn huis een lastig verhaal bleek te zijn. Beroemd zijn heeft ook zo zijn zwarte kanten. Vedder was er ook niet bij toen Young en Pearl Jam een korte tournee door Europa deden (elf optredens deed “Neil Jam”). Wel voegde producer Brandon O’Brien zich bij het gezelschap om achter de toetsen plaats te nemen.

Ondanks de goede ontvangst van het album en de prettige onderlinge samenwerking, is het bij dit ene ‘Neil Jam’-album gebleven. Of nou ja, met Sinterklaas van datzelfde jaar verscheen nog de singel Merkin Ball. Dit was dan weer een single van Pearl Jam, featuring Neil Young. Omgedraaide rollen dus. Alsof het zulke muzikanten iets uitmaakt – zolang ze maar muziek kunnen maken.