Met het Live Aid-fiasco nog redelijk vers in het geheugen, kwamen de overgebleven leden van Led Zeppelin op 14 mei 1988 opnieuw samen voor een reünieshow, ditmaal ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van Atlantic Records. Helaas viel het optreden ook deze keer vies tegen.

Hooggespannen waren de verwachtingen voor het optreden van Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones tijdens Live Aid in 1985. Maar op het podium van het JFK Stadium in Philadelphia zette het opnieuw bijeengekomen Led Zeppelin – overigens zeker niet als enige die dag – een uiterst rommelige set neer.

Het drietal kreeg bijna drie jaar later de kans om de vieze nasmaak weg te nemen tijdens de veertigjarige verjaardag van Atlantic Records in Madison Square Garden, New York. Ook bij deze gelegenheid – die de titel ‘It’s Only Rock ‘N’ Roll’ kreeg – waren het niet de minste namen die kwamen opdraven: Foreigner, Crosby, Stills & Nash, Bee Gees, Yes, Iron Butterfly, Vanilla Fudge, Robert Plant (solo), Paul Rodgers, Genesis en dus Led Zeppelin.

Jammer genoeg was het optreden in New York niet veel beter dan de afgang op Live Aid. Dat was deels te wijten aan de slechte afstelling van het geluid, maar de band was zelf ook absoluut niet in vorm. Met name Jimmy Page gooide er met de pet naar (en dan vooral in de solo’s). De dertig minuten durende set bestond uit rammelende versies van Kashmir, Heartbreaker, Whole Lotta Love, Misty Mountain Hop en de beroerdste Led Zep-versie van Stairway To Heaven ooit.

Opnieuw een bittere pil voor de fans dus, maar in het volgende decennium herpakten Page en Plant zich. Bijvoorbeeld toen Page te gast was bij een optreden van Plant in Knebworth (1990), maar ook tijdens de ‘Unledded’-show die in 1994 uitgebracht werd op de cd No Quarter. Een comeback onder de naam Led Zeppelin liet echter nog even op zich wachten.

Pas in 2007 keerden Page, Plant en Jones terug onder de naam Led Zeppelin, met een weergaloos optreden in de O2 Arena in Londen. Dit optreden was opgedragen aan de man die in 1988 ook al door de band geëerd werd in Madison Square Garden: Ahmet Ertegün, de in december 2006 overleden oprichter van Atlantic Records. En zoals we allemaal hebben gezien en gehoord op de dvd Celebration Day, voldeed de band ditmaal wél aan de torenhoge verwachtingen.