Op 7 februari 1994 werd het album Brave van Marillion uitgebracht op het EMI-label in Europa en de rest van de wereld en op het I.R.S.-label in de Verenigde Staten. Brave is de zevende studioplaat van de band en de derde met zanger Steve Hogarth. Het album werd zowel op cd als op dubbel-lp op vinyl èn op muziekcassette uitgebracht.

Voorganger Holidays In Eden (1991) was in het repertoire van Marillion een wat vreemde eend in de bijt, want het was het meest popachtige album van de band en daarmee werd geprobeerd een groter publiek te bereiken, wat niet echt lukte. Daarom werd besloten iets terug te gaan naar de progressieve en symfonische kant van de band. En dat in een tijd waarin bands als Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam groot werden, de grunge dus.

Brave is een conceptalbum over een meisje dat door de politie werd gevonden op een brug (Severn Bridge) en dat niet wist wie ze was, waar ze vandaan kwam en waarom ze daar was. Zanger Steve Hogarth schreef dit verhaal nadat hij hierover had gehoord in een nieuwsbulletin op de radio. Op de vinylversie eindigt het verhaal in twee verschillende versies, afhankelijk welke groef als eerste wordt gestart van disc 4. Op de cd staat de eerste versie…

De opnames werden tussen november 1992 en augustus 1993 in een Frans kasteel, Château de Marouatte in Grand-Brassac gemaakt, met Dave Meegan voor het eerst als producer. De atmosfeer in het eeuwenoude kasteel zorgde tijdens de opnamen voor een bijzondere, maar niet te omschrijven sfeer. Ook werden sfeeropnamen gemaakt in een nabijgelegen grot die op het album werden gebruikt. Alle teksten werden geschreven door Steve Hogarth, in vier songs samen met John Helmer. De muziek werd gecomponeerd door alle bandleden, naast Hogarth dus Steve Rothery (gitaar), Pete Trewavas (bas), Mark Kelly (toetsen) en Ian Mosley (drums).

Brave verkocht behoorlijk goed en bereikte nummer tien op de Britse albumlijst, achteraf bezien voor het laatst tot het album F.E.A.R. uit 2016. In ons land was nummer acht op de albumlijst de hoogste notering. Van het album werden drie singles gehaald, die kort na elkaar werden uitgebracht: The Great Escape (februari 1994), The Hollow Man (maart 1994) en Alone Again In The Lap Of Luxury (april 1994).

In 1998 werd een geremasterde cd uitgebracht, in het kader van de reissue van de eerste acht Marillion albums door EMI. Er werd een tweede cd aan toegevoegd, met daarop elf demo’s, akoestische en georkestreerde tracks èn enkele songs die het album niet haalden. In maart komt het album opnieuw uit, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Deze keer ook als 4cd’s met blu-ray of 5 LP-box. Naast het ‘gewone’ album een nieuwe remix door Steven Wilson (5.1 op de blu-ray) en live-opnamen van het volledige Marillion concert op 29 april 1994 in La Cigale in Parijs. De remix is ook op enkele cd en dubbel-lp te koop.