Op 5 november 1991 wordt het album The Sky Is Crying van de in augustus 1990 verongelukte Amerikaanse bluesrockgitarist/zanger Stevie Ray Vaughan en zijn band Double Trouble postuum uitgebracht op het Epic-label. Het is het vijfde en laatste studioalbum van de band. De opnames zijn gemaakt tussen januari 1984 en mei 1989. Het album werd uitgebracht op cd, muziekcassette en vinyl.

Hoewel The Sky Is Crying bestaat uit songs uit SRV’s hele platencarrière en je het daarom ook een verzamelalbum zou willen noemen, is dat het niet. De tien songs zijn niet eerder op een SRV-album uitgebracht, met uitzondering van Empty Arms, dat in twee verschillende versies op evenzoveel albums staat (Couldn’t Stand The Weather en Soul To Soul). Aan dit album is een zestal producers verbonden: Stevie Ray Vaughan zelf, Tommy Shannon, Chris Layton, Jim Gaines, Richard Mullen en Jim Capfer. SRV’s oudere broer Jimmie heeft de plaat samengesteld en wordt als uitvoerend producent vermeld. De mastering was in handen van Bob Ludwig.

Op The Sky Is Crying zijn veel van SRV’s muzikale invloeden te horen, zoals traditionele Deltablues, Texasblues, Chicagoblues, jumpblues, jazzblues en door Jimi Hendrix geïnspireerde bluesrock. Een groot deel van het album zit qua sound tussen uptempo stukken en smerige langzame blues. Voor de lekker lange (bijna 7 minuten) instrumentale versie van Hendrix’s Little Wing kreeg SRV later postuum een Grammy Award. Een andere instrumental is Chitlins Con Carne, een jazznummer, en het album wordt afgesloten door Life By The Drop, een door zijn vriend Doyle Bramhall geschreven song, die hij op een twaalfsnarige akoestische gitaar speelde.

De tien songs op het album zijn: Boot Hill (onbekende schrijver/componist), The Sky Is Crying (Elmore James, Morris Levy, Clarence Lewis), Empty Arms (Stevie Ray Vaughan), Little Wing (Jimi Hendrix), Wham (Lonnie Mack), May I Have A Talk With You (Howlin’ Wolf), Close To You (Willie Dixon), Chitlins Con Carne (Kenny Burrell), So Excited (Stevie Ray Vaughan) en afsluiter Life By The Drop (Doyle Bramhall, Barbara Logan). De totale speelduur is 38:28.

De muzikanten op The Sky Is Crying zijn, naast uiteraard Stevie Ray Vaughan (gitaar, zang) zelf, Chris Layton (drums), Tommy Shannon (basgitaar) en Reese Wynans (keyboards). De songs zijn dus in vijf jaar tijd opgenomen, waarvoor vier studio’s gebruikt werden: Kiva Studios in Memphis, The Dallas Sound Lab in Dallas, The Power Station in New York en de afsluiter in Sound Castel Studios in Los Angeles.

In 2011 werd het album als SACD (= Super Audio CD) uitgebracht en in 2015 opnieuw op vinyl (180g). Hoeveel exemplaren er van het album wereldwijd verkocht zijn, hebben we niet kunnen achterhalen. Alleen in de Nederlandse Album Top 100 werd nummer 52 bereikt. Zowel in Canada als de VS werd een platina-onderscheiding (resp. 100.000 en 1 miljoen exemplaren) behaald. Stevie Ray Vaughan kwam op 27 augustus 1990 om het leven bij een vliegtuigongeluk in East Troy, Wisconsin, Verenigde Staten. Zijn muziek is nog altijd heel geliefd en zijn naam wordt nog veel genoemd door blues(rock)gitaristen.