Na de uiterst succesvolle muzikale comeback Oh Mercy maakte Bob Dylan een jaar later een nieuw studioalbum: Under The Red Sky. Producers David en Don Was werden ingevlogen. Het succes van Daniel Lanois konden zij niet overtreffen; Under The Red Sky is een van de meest ondergeschoven albums uit Dylans carrière.

Gabby Goo Goo – dat is misschien de meest opmerkelijke naam op dit album. Wie dat was, werd later bekend: het is Dylans jongste dochter Desiree Gabrielle Dennis-Dylan en is geboren uit zijn geheime huwelijk met Carolyn Dennis. Misschien dat de singer-songwriter vanwege Desiree begon met het nummer Wiggle Wiggle.

Maar helemaal terecht is de algehele kritiek op dit album niet. Inderdaad, de kwaliteit van Oh Mercy haalt Under The Red Sky niet. Ook het niveau van de albums met zijn ‘halfbroers’, The Traveling Wilburys, wordt niet geëvenaard. Maar luister nog eens goed naar Under The Red Sky, want de plaat telt namelijk wel degelijk een aantal goede songs. Neem bijvoorbeeld de afsluiter Cat’s In The Well, een prima rocker. Of 2 X 2, waarin Dylan de zondvloed (met de ark van Noach) als uitgangspunt neemt. Of Born In Time, een prima ballad. Net als het titelnummer, dat er ook mag wezen.

En toch, Wiggle Wiggle en Handy Dandy… Tja, ook dat is Dylan, die met zulke nummers wat lijkt aan te modderen. Ondanks de hulp van gewaardeerde collega’s als George Harrison, Stevie Ray Vaughan, Elton John en Slash tikt de zanger zijn oude niveau niet aan met Under The Red Sky. Misschien komt het wel vanwege allerlei randzaken. Zoals zijn nakende vijftigste verjaardag. Zijn ‘geheime dochter’ Gabby Goo Goo. Zijn tweede gestrande huwelijk. Maar dat konden wij, eenvoudige stervelingen, op dat moment allemaal niet bevroeden. Immers, de Wilburys kwamen wél met sterke albums.

Misschien was die rode lucht wel een metafoor voor Dylans carrière, die een kwart eeuw geleden rond leek te zijn. De zon zakte onder en gaf zijn bekende gloed over de avondkoelte. Maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn, want waar een zon ondergaat komt ook een zon op. En ook een zonsopgang geeft een rode lucht.