De Engels-Amerikaanse rockband Foreigner boekt vanaf het debuutalbum in 1977 meteen succes met hitsingles als Cold As Ice en Feels Like The First Time. Het ook nog vrij stevige Double Vision levert de hit Hot Blooded op, maar wordt opgevolgd door de nogal popachtige albums Head Games en 4. Het einde van de band lijkt in zicht, maar dan verschijnt in 1984 het vijfde studioalbum: Agent Provocateur.

Foreigner, inmiddels gereduceerd tot een kwartet bestaande uit: Lou Gramm, Mick Jones, Dennis Elliot en Rick Wills, bereikt met Agent Provocateur de eerste plaats in de Engelse hitlijst – iets wat de band nog nooit gelukt was. Commercieel gezien was het album dus zeer succesvol, maar muzikaal gezien was het zeer matig. De lp dankt zijn commerciële succes bijna louter en alleen aan de mierzoete, door Jones geschreven ballad I Want To Know What Love Is. Dit nummer wordt in veel landen (o.a. Engeland en Amerika) een nummer 1-hit, en helaas is dat teenager-liefdeslied sindsdien het muzikale ijkpunt van Foreigner.

De tweede single van het album, That Was Yesterday, is een veel betere track, om niet te zeggen een echte klassieke Foreigner-song. Gelukkig wordt dat nummer ook nog een bescheiden hit. De rest van het album bestaat met uitzondering van de twee ‘rockers’ Tooth And Nail en Growing Up The Hard Way echter uit nietszeggende mainstreamliedjes, met als dieptepunt het oervervelende Two Different Worlds. Het muzikale niveau van de eerste twee albums wordt helaas nooit meer gehaald en ik vraag me dan ook wel eens af wat er met Agent Provocateur gebeurd zou zijn als I Want To Know What Love Is níet op dat album had gestaan.