De twaalfde studioplaat van Queen, A Kind Of Magic, is de tweede met filmmuziek. De Britse rockers schreven het gros van de nummers voor de film Highlander van regisseur Russell Mulcahy, met Christopher Lambert en Sean Connery in de hoofdrollen. A Kind Of Magic is de laatste plaat waar Queen een uitgebreide tournee aan vast koppelde; een jaar later besloten de mannen niet meer de wereld over te reizen, omdat ze ‘te oud’ zouden zijn.

Te oud waren de Queen-leden nog zeker niet, halverwege de jaren tachtig. Bassist John Deacon was indertijd nog geen veertig lentes jong. De ware aard van het niet meer toeren werd in de jaren erna steeds duidelijker. Frontman Freddie Mercury leed aan aids, waardoor hij zijn energie vooral wilde steken in het maken van studioalbums.

A Kind Of Magic is dus in zekere zin de afsluiting van een heus tijdperk. Maar een sterk album is het wel. Opener One Vision werd gezamenlijk geschreven, na het uiterst succesvolle optreden van Queen tijdens Live Aid 1985. Dit nummer werd gebruikt voor een andere film uit ’86: Iron Eagle van regisseur Sidney J. Furie.

Vrijwel al het overige materiaal van A Kind Of Magic geldt als soundtrack van de film Highlander. De titelsong van de plaat, een nummer van drummer Roger Taylor, is gebaseerd op een zin van hoofdpersoon Connor MacLeod (Lambert), die daarmee zijn onsterfelijkheid beschrijft.

De plaat kent een handvol (live-)klassiekers, zoals het al genoemde titelnummer (vanwege het schitterende baslijntje en de uitstekende clip!). Maar ook Who Wants To Live Forever, het ‘duet’ tussen gitarist Brian May en Mercury. Of het mooie Friends Will Be Friends (de credits zijn voor Mercury en Deacon) en het favoriete Princes Of The Universe – dat een degelijke videoclip kreeg.

Een soort magie, dat is wat Queen met deze plaat heeft afgeleverd. Gelukkig volgde er een mooie afscheidstournee, met optredens in onder meer het Wembley Stadion (twee keer), drie keer in Nederland en zelfs in Boedapest, waar Mercury het Hongaars Volkslied met het publiek zong. Dat dit stukje toverij de live-zwanenzang was, hebben we pas later kunnen invullen. Nadat we het album geheel terecht hebben grijsgedraaid.