Op 26 mei 1986 verscheen het succesvolste album van Europe: The Final Countdown. Deze derde studioplaat van de Zweedse rockband was een megaseller en alleen al in Amerika gingen er drie miljoen exemplaren van over de toonbank. De titelsong was voornamelijk verantwoordelijk voor de mainstream populariteit van de groep.

The Final Countdown is echter niet alleen bekend vanwege de titelsong, een absolute guilty pleasure, maar ook vanwege de andere vier singles van het album: Love Chaser, Rock The Night, Cherokee en de tranentrekker Carrie. Love Chaser en Cherokee, met duidelijk herkenbare Scandinavische rockelementen, zijn lekkere, pakkende, gladde rocknummers, die ook duidelijke invloeden van grote Amerikaanse hair- en glam-metalbands herbergen. Ook de hitsingles Carrie  (plaats 3 Billboard Hot 100) en Rock The Night (plaats 30 Billboard Hot 100) behoren tot de betere rock/pop-songs op dit album.

Eigenlijk zou je The Final Countdown een Joey Tempest-album kunnen noemen, aangezien hij alle tien de songs, met uitzondering van Carrie, alleen heeft gecomponeerd. Verder is zijn stem natuurlijk ook het handelsmerk van Europe, naast de zeer aanwezige en herkenbare keyboardmelodieën van Mic Michaeli! De eerste nummers die Tempest voor The Final Countdown componeerde, waren Rock The Night en Ninja. Cherokee was het laatste nummer dat hij voor de plaat schreef. De tekst is geïnspireerd op de geschiedenis van de oorspronkelijke Amerikanen.

De titelsong is natuurlijk de bekendste song van het hele album en wie kent het keyboardintro van deze megahit niet? The Final Countdown is gebaseerd op een oude keyboardriff die Tempest al in 1981 in  zijn hoofd had en voor de tekst was David Bowie’s Space Oddity de inspiratiebron. Het nummer was eigenlijk niet bedoeld als single, maar Tempest vond het toch een goed idee om de titelsong van het nieuwe album ook als eerste single uit te brengen. En natuurlijk had hij gelijk. The Final Countdown werd een superhit en behaalde in maar liefst 25 in landen, waaronder Engeland, Frankrijk en Duitsland, de eerste plaats! Europe speelt het nummer trouwens nog steeds en de fans willen het nummer ook altijd weer horen.

Het nummer wordt door de Engelse voetbalclub Blackburn Rovers gebruikt als de spelers het veld op komen en de Amerikaanse basketbalclub Detroit Pistons gebruikt het nummer als introductiesong bij thuiswedstrijden. Veel muziekliefhebbers vinden The Final Countdown echter een verschrikkelijk nummer, want het werd ooit gekozen als slechtste nummer in de 40 Most Awesomely Bad Metal songs!

Het album was zeer succesvol en er zijn meer dan zeven miljoen exemplaren van verkocht. Verder piekte The Final Countdown in Zweden, Zwitserland en Frankrijk op nummer 1, in Canada op 2, in de UK op 9 en in Amerika op 8!

The Final Countdown is gewoon een lekker rock/pop-album, ondanks dat veel rockliefhebbers de plaat veel te gladjes en gepolijst vinden. De muzikale hoogtepunten zijn toch wel Rock The Night, Cherokee en Love Chaser. En de titelsong is gewoon een van de bekendste guilty pleasures ooit!